(22-02-2014, 00:36 AM)Marko Kirjutas: Kui küsitakse rasplit mille täpsusklass nutune ja siis selgitatakse aastarõngaste puhtakslõikamisest tekib mul igasuguseid huvitavaid küsimusi. Palun nüüd täpsustada milleks raspel mis 3 mm kaupa koorib kui vaja on poole mm kaupa? Jämetöötluseks tundub endiselt ketaslõikur parim olevat, siis peene paberiga edasi?
Ok, kui nõutakse selgitust, siis pean ka selgitama

. Aastarõngas aetakse välja vibu selja poolt so siis pool mis jääb laskjast märklaua (vaenlase

) poole. Seda tehakse selleks, et ei oleks murdumiskohta, sest see pool töötab tõmbele. Vibu sisepoolt saab töödelda esialgu üsna jämedalt. Mina lausa käian vibutooriku kuju üsna jämada lindi peal välja. Edasi tuleb hakata vibu "häälestama" ja seda tehakse kõhu pooit- so siis pool mis jääb laskja poole. Ma ei otsigi rasplit, mis võtaks korraga 3 mm maha, 3 mm võib tähendada vibu tõmbetugevusest viie kg kadumist

, eriti siis kui seda võtekse maha vibuõla paksusest. Vibu asetatakse statiivi peale ja dünamomeetriga tõmmates (et ei ületata soovtavat tõmbetugevust) hakkab vibu paenduma. Esialgu vähe ja kui siis maha lihvida kergelt, siis hakkab järjest rohkem. Häälestades märgitakse ka kohad mis paenduvad vähem ja neid tulebki maha võtta. Seda tehakse kuni selle maani, kuni saavutatakse soovitud vibu tõmbepikkus soovitud kg juures. See töö on väga aega ja ettevaatlikust nõudev. Vahel tuleb maha võtta ainult ühte vibuõla poolt, et vibu ots väänduma ei hakkaks. Elektririistaga on aga oht üle võtta liiga suur- eriti kui arvestada, et sinnamaani jõudmiseks kulub vibu valmistemisel oma pool aastat

. Siis ei taha nalja teha ja riskida. Käsitsi võtab aga kõige ettevaatlikumalt. Päris lõpp tehaksegi liivapaberiga nagu sa välja pakkusid, aga vahepealse töö jaoks on vaja riista, mis ei võta liiga palju ega liiga vähe ja mille kasutamisel ei teki lohke ega muutu sisemine kumerus. Saadaolevate puidurasplitega jätab ka nõrga lükkega närustunud pinna. Jämeda viiliga saab aga suht puhta pinna ja saab viilida ka erineva survetugevusega- võttes nii maha natuke rohkem või vähem. Kandilise viiliga saab suurepäraset ka ümara pinna välja viilida. Suht skulptori töö on see tegelikult

.
Ma ei tea kas vastus oli ammendav, aga küsida võib ju veel