08-04-2014, 10:53 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 08-04-2014, 11:06 AM ja muutjaks oli v6sa.)
(08-04-2014, 10:30 AM)aavu Kirjutas: Miks mitte sellest katlast loobuda. Arvan, et palju ökom oleks tuumade lagunemisel tekkivad elektronid otse juhtmesse suunata. Vähemalt kasutegur oleks kui mitte 100%, siis aurust kõrgem kindlasti. Vool = elektronide suunatud liikumine. Järgi jäävad tühjad tuumad, no nagu sihvkasöömisel kestad. Need siis prügilasse.
Ideel on jumet. Oskad seda teha ka?

(08-04-2014, 10:34 AM)Tom Kirjutas:(08-04-2014, 08:21 AM)v6sa Kirjutas: Praegu teadaolevatest lahendustest on energiatootmiseks mõeldud tuumajaam kuluefektiivsuselt parim ja täiesti mõistliku ohutasemega.
>
Kui mõni Sosnovõi Bori vasja otsustab kõigest hoolimata kapitalistliku töö kangelase aunimetusele pretendeerides mõnda eksperimenti läbi viima hakata, oleme sõltuvalt ilmastikuoludest kas kahe nädalaga surnud või paremal (kas see ikka on parem...) juhul korralikult küpsetatud...
Loe need kaks oma lauset uuesti läbi. Alumise lause valguses ei sisalda ülemine lause mitte mingisugust loogikat.
Just sellest tulenebki minu skeptitsism (või hirm, kuidas soovite). Aga tuleviku osas – tõepoolest – kui kunagi Hr. Kadastiku (elektriauto–teema) postituses mainitud väikesemahulised ja isegi rikke korral ohutud uut tüüpi (ei leidnud hetkel postitust üles) tuumajaamad kõikjal kasutusele võetakse, siis on ju suurepärane! – Kui ON turvalised, siis loodame, et ka on. Tehnika (ka tuuma-alane) areneb, sellele ma vastu ei vaidlegi. Aga tänasel hetkel (just seesamune ksf! Võsa postitusest välja toodud teine lõik) tunduvad "hurraad" natuke... ennatlikuna.
Aga areneme/arendame ja loodame parimat.
Loe mu lauset uuesti ja seekord pane tähele paksu tekstiosa: tänased Vene tuumajaamad on loodud tootmaks toorainet tuumarelvadele. Elekter ja soojus on "jäägid". Väidetavalt pärineb nende tehnoloogia hilistest kuuekümnendatest ja ainus arendus on tehtud kontrolli osas: pulditagused vasjad on asendatud arvutitega. Keegi asja sisu paremini valdav võiks mu väite ümber lükata (oleks väga meeldiv eksida)

Tänapäevane tuumakatelt sisaldav elektrijaam on kordades väiksem ja ehitatud ise kustuma. See viimane on väga oluline puhuks, kui peaks juhtuma midagi ebatõenäoliseks peetavat.
Tuumajaama alternatiiv on energiatarbimise oluline piiramine. Tark Võrk (Smart Grid) annab selleks võimaluse: suured tarbijad saab sisse lülitada vaid võimsusülejäägi puhul. Kui kõrge prioriteediga tarbija jaoks enam võimsust ei jätku, kukutatakse madalamad tasemed järelt.
Ei ole vist mugav alternatiiv, mis?

Ülaltoodust ei peaks välja lugema seda, et ma hirmsasti oma tagaaeda tuumajaama tahaks. Aga olukorras, kus me elame kahe kuni nelja võõra tuumajaama ohuvööndis on pehmelt öeldes kohatu rääkida oma tuumajaama kõrgest riskitasemest

Ning veel: kui mängus on Venemaa, siis ei tasu loogikale väga rõhku panna