05-09-2014, 15:14 PM
(05-09-2014, 11:34 AM)taavi Kirjutas: mõlemad on kuressaare vahel linnaautod, suvisel ajal saavad veidi rohkem sõitusid teha, siis kolitakse maale (30km) ära.
Saemees saega

See ütleb ju KÕIK ära: esiteks pole Kuressaare linn liikluse mõistes vaid totaalne maa. Teiseks ei näe Sinu autod peaaegu kunagi ühtegi külma, mis oleks KÜLM, lisaks on miinustega aega Saaremaal ikak kolevähe võrreldes kasvõi kesk-Eestiga. Jne. Mina olen ühe turbatiisli läbi sõitnud lühikeste otstega jääkülmas linnas, ÜHE TALVEGA oli juba tunda, kudias asi väsis. Mul oli muidugi ka ekstreemne töö kilomeetriste jupikeste kaupa päev otsa kihutada. Ja siis tuli korra ka mootori remonti teha...
Iseenesest ei ole diislil mingit häda lühikesi otsi sõita, kui seda teha soojal ajal. Aga jutt on ju veel ka ökonoomsusest, mis väljendub absoluutnumbrina, mis rahakotist mingi ajaühiku jooksul kaob. Ja siis pole diislil suurt midagi vastu panna normaalse töömahuga bensiiniga töötavale linnaautole. Sinna sisse tuleb panna ju kõik hoolduskulud, ülevaatuskulud jne, mitte vaid pisut väiksema kütusekulu arvelt tulev "võit". Kui veel ostes oli diisel kallim, siis ka hinnavahe... see käib rohkem küll uute masinate kohta aga ka kasutatutel kipub diisel samaväärsest bensukast kallim olema.
Ainsad kohad, kus diisel on mõistuse järgi võttes asendamatu, oleks kaubaautod ja 4x4 maasturid/kastikad. See USA-bensiiniõgardidest versioonid on toredad hobiautod aga sellega asi ka piirneb. Aga ka seal on vaja kalkuleerida: korralik diisel näiteks RAM'i kapoti all on niipalju kallim, et rahalist vahet kütusehinnas tagasi sõita on päris keeruline. JA mõnel puhul tuleb rahaliselt ka ülipikas perspektiivis odavam bens+gaasiseade, üks tuttav tegeles sellega, sest veab PIDEVALT suuri kaatreid Paldiskist Piritale ja Haapsalusse. Ikkagi ei tasunud ülikalli Cumminsiga RAMi ostmine enanst ära ja niisama pereautona kasutades ei haise ega mögise - härrasmees sõidab bensiiniga (või gaasiga)!
Üldse tuleb igasugust ökonoomsust pikalt ja põhjalikult läbi arvutada, nii kasutatut välja ostes või uut liisides. JA jällegi: see KÜLM seab probleemide ette iga sügis/talv, kui jaamades pole veel talvist soljarkat aga äkitselt tõmbas tembi -20 peale. Diisli ostmine ja pidamine peab olema väga põhjendatud, enamasti on selleks "ma saan pisut tööandja tagant nõristada" või siis tõesti tohutud pikad läbisõidud koormatuna või metsas müttamine. Tittede ja isikliku tagumendi tarimiseks linnavahel (Tallinn ja Tartu) ei ole diislil suurt pointi.
Sestap olen ma ka "promonud" tehasest tulevaid LPG-autosid ja kahjuks on Dacia ju ainus mõistlikus hinnas mark, kes seda pakub. Juba see +1000 eur gaasiseadme paigaldus + lisanduvad hoolduskulud ei pruugi ennast ära tasuda. Taatsial on hinnavahe 700 eurot ja hooldus/garantii käib ju koos autoga, mitte kusagil "kaasnetis" eraldi. Ja näituseks "lodsi" 7-kohalise LPG-laureate ja samaväärse (66kW) diisli hinnavahe on 1500 tugrikut. See, et diisel võtab linnas väidetavalt 5 ja LPG-isend 9, tuleb ju rahalist vahet arvutada kütusehindade ja kulu vahest lisades sinna siis need eeltoodud muud kulud JA kallimast hinnast tingitud kõrgema intressisumma. Et diisel ennast kuidagigi ära tasuks, pead "ma ei tea mida" selle autokesega tegema või diislit varastama.
Teeme kiire lihtarvutuse ja võtame LPG kuluks 10 ning LPG+bens kokku keskmiseks hinnaks 1 (1,3 ja 0,7). Diislil keskmine 5 ja kütuse hind 1,3. Seega 100 000 ainult linnasõiduga kulutab üks 10000 eurot kütusele, teine 6500 eurot. Vahe 3500 diisli kasuks miinus 1500 kallim ostuhind, järgi jääb juba vaid 2000. Aga see oleks siis puhas taksoauto.
Tavakasutuses on antud tootja keskmised 6,7 ja 4,2. Seega 6700 eur vs 5460, vahe vaid 1240 euri ja see enam ei kata isegi ostuhinna vahet ära! Ja siin ei ole ju arvutatud ei hoolduseid ega panganumbreid vaid otse välja ostes hinda! 5-aastase kapitalirendiga oleks nende kuumaksed jämedalt 220 vs 250 ehk mõlemal maksad tonni sisse ja auto saab sinu omaks. LPG lõpphind on siis 14200 ja diisli oma 16000. Vahe juba 1800 eurot.
Muidugi, iga automargi puhul tuleb eraldi arvutada, sest osadel on diisli ja bensuka hinnavahe samas varustuses mõnikord olematu, osadel jälle ei saagi diisliga seda, mida pakub bensukas jne. Näiteks uue Golfi puhul on diisel enamasti täiesti mõtetu ost v.a. Comfortline DSG-7 kasti puhul. Ainult siis on miskipärast hinnavahe väike, muudel puhkudel täpselt sama auto puhul on diisel 2,5-3,5 K kallim.