04-12-2014, 10:21 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 04-12-2014, 10:28 AM ja muutjaks oli PlyVal64.)
(04-12-2014, 01:30 AM)viplala Kirjutas: Tegelikult võiksid kõik variandid garaažis olemas ollaSee on juba jutt va see kiiruse/lihtsuse asi??? Mis on lihtsam ja kiriem: pista pistik sisse, panna mask pähe, elektrood käppa ja asuda 15 sekundi pärast keevitama või keerata ballooni kraani ja avastada, et kurat, gaas on otsas... Ehk kui on plaan tõesti pidevalt õhukest musta plekki keevitada, siis võiks olla traadimasin. Kui plaan aga kõike muud sellega teha ja vanade romude üles löömine ei kuulu ei põhitegevuse ega üldse hobi hulka, siis pole seda vaja. Need paarkümmend punktimist teeb iga odav inverter ka ära. Näiteks tahad kodus ise väiketraktori teha, mingi haagise kokku keevitada ja siis need "muud asjad", näiteks roostevabast PLEKIST omale vidinaid teha, malmi, alumiiniumit ja kergemat ehitustööd, võib rahulikult traatkeevituse ära unustada ja inverteri soetada. See TIG võiks ju lisavarustusena olla, kui tuleb "tahtmine" tõesti imekauneid õmbluseid torudele teha, mida saaks näiteks üle poleerida. Kuna TIG on välja mõeldud, ju siis on ka sellle oma koht olemas.![]()
TIG'ist olen puudust tundnud teinekord, kui vaja näiteks torusid kokku lasta väga hea kvaliteediga. Võibolla tulevikus soetangi selle endale traadi kõrvale. Varras vedeleb ka nurgas. Seda olen 10 aasta jooksul kasutanud täpselt 5 korda. 3x alumiiniumi jaoks, 1x malmi jaoks ja 1x aia värava jaoks garaaži väliselt. Igapäevaselt aga suristan ikka traadiga, sest see on lihtsalt nii kiire lihtne.
Seega räägime ikka VAJADUSpõhisusest!!! Ahjah, mu see Parim Sõber, päris kogenud keevitaja - niipea kui lastehaigus nimega autode remont lõppes, jäi ka traadimasin seisma. Ja siis tööalaselt, kus tuleb paksu roostevaba tihti remontida agak a muid reo- ja puhta veega kokku puutuvaid materjale parandada: tulid tõesti noored profid mingit uut seadeldist paigaldama (ma just "ehitasin" tema juures meie kalapüügi 90-eurost paadikest) ja no oli jah see TIGi õmblus imeilus! Oli näha, et too ~22-25 aastane oskas asja! Aga töö ise ehk suure transportööri paigaldus ise venis nagu tatt: Sõber võttis inverteri, elementaarne roostevaba elektrood ning asi sai kiirelt ja korralikult kinni! Poisid said samal ajal muude vajalikemate tegevustega tegeleda, näiteks häälestamisega, elektri installiga etc. Kuidas aga ronida mingi traadimasinaga 4 meetri kõrgusele lae alla? Isegi 2,5 meetrit ehk tavaline köögi laealune on juba keeruilne, peab pikk käpa voolik olema. Tavaline 3-meetrine on liiga vähe.
Muidugi algab üldse kõik RAHAST! Tegelikult peaks suisa küsimuse sedapidi püstitama: eelarve on mul selline X-summa, tahan soetada keevitust. Näiteks on eelarve 1500 eurot, mis on juba väga suur summa! 1001 rubla + balloon ja muud vidinad ning universaalsuseks siis mingi odav inverter ka juurde. Võiks sisse mahtuda. Aga kui tahadki kulutada või ei saa rohem kulutada, kui 200-500 eurot ja autot ei plaani ehitada, siis... sest isegi 200 eurot on tegelikkuses sitaks suur raha!