12-05-2016, 02:26 AM
(10-05-2016, 21:08 PM)oltsberg Kirjutas: Üks asi veel... Äiapapal on komme peale töö lõppu kraan sulgeda ja seejärel korra päästikut vajutada, et aparaat/voolik/reduktori madalsurvepool tühjaks lasta. Kas sellel on mingit praktilist mõtet, või lihtsalt gaasi raiskamine?
Jättes välja surve eemaldamise kasulikkuse süsteemist, siis on tegemist üsna huvitava küsimusega tegelikult . Eeldame näiteks, et käpa pikkuseks on 3m ja co toru siseläbimõõduks umbes 2mm, saame ruumalaks 0,00942 liitrit. See tähendaks omakorda, et 10 liitrit co'd võiksime vastu taevast lasta oma 1000 kordse päästiku vajutusega. Siit tulevad mängu aga igasugu tüütud arvutused, nimelt...Suur balloon sisaldab co'd vist mingi 15kg (20l), kui palju veeldatud co aga gaasina liitreid sisaldab, ei oska mina arvutada kahjuks. Samuti ei suuda ma välja arvutada seda, et kui päästikut vajutada, ei lendu toru tühjaks, vaid sealt väljub ainult selle surve jagu gaasi, mis on reduktorist eelnevalt peale keeratud ja mis ei ole surve alt pääsenuna väiksema suurusega kui meid ümbritseva õhu atm rõhk, sest ega siis toru saa ju vaakumisse tõmbuda. Sinna jääb co siiski sisse. Nende arvutustega võiksid meie helgemad pead appi tulla, kuid mu tgumiku tunne ütleb, et kokkuvõttes, kui iga jumala päev korra päästikut vajutada ja suss torust välja lasta, saaksime suure ballooni ära sussutada gaasi raisates a'la 10+ aastaga, mitte varem.
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!