26-08-2016, 16:55 PM
(26-08-2016, 11:33 AM)linnuke Kirjutas: Kogu see nn.TIPI värk sõltub ju ikkagi kontekstist,kus ja kellele.Kõrtsus annad kenale ettekandjale tippi(lihtsalt tema töö eest,mida ta peabki hästi tegema)ja pole probleemi.Samas,leivapoes uurid luubiga kviitungit,ega see kena kassatibi Sind ei püganud 10 sendiga.Ja hakka nüüd siis uurima,kus oli altkäemaks,meelehea või vargus.
Huvitav, kust see jootraha andmine meie eestimaisesse kõrtsukultuuri üldse imbunud on? Lääne-Euroopast, Saksamaalt või Venemaalt?
Võib-olla muutun tüütavaks liiga palju Lääne-Euroopa näidete toomisega, aga sorry, saage aru, seal on nats ringi ka vaadatud ja nii mõnigi asi käib Eestimaal täiesti peapeale pööratuna, kuigi ometi väidetakse, et meie kultuur olla just sealtpoolt kõvasti täiendust saanud.
Prantsuse ja Baskimaa restoranides näiteks pole tänasel päeval mingisugust tipi jagamise, -jätmise või -vastuvõtmise kommet säilinud. Kelner vabandab viisakalt ja ütleb, et meil on piisavalt hea maine ja palgatasemega asutus, et tippi mitte vastu võtta. Loeb sulle sendipealt ülemakstud raha tagasi ja jääb oma otsusele sirge seljaga kindlaks. Võid lausa manguda, et ta ülejäägi endale jätaks, aga ta ei tee seda. Ometi võib üpris sageli reisumeestele mõeldud eesti keelsetest ja siin trükitud juhistest lugeda, et frankidele peaks jätma toidu maksumusest 8-10 prossa jootraha. ???