09-09-2016, 12:04 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 09-09-2016, 16:32 PM ja muutjaks oli stihl.)
(09-09-2016, 01:42 AM)spitfire Kirjutas:(08-09-2016, 22:28 PM)porikas68 Kirjutas: Siit ka esimene küsimus: Kas peale mootori pesu panna mootorisse 10w40 õli või 20w50? Siit lugedes olen aru saanud, et 10w40 on parem. Sokud aga soovitavad kindlalt 20w50 classikut. Nii-siis, mida võtta?
See õli teema on tegelt päris peenike teadus. Lähtu ikkagi tootja soovitustest mis viskoossus peab olema, see on punkt üks.
See õliteema on nii vana teema juba.
Punkt üks see, et vana auto puhul enam EI TOHI lähtuda soovitustest, mida tootja on teinud.
Kõik ju saavad aru, et need soovitused tehti a´la 40a tagasi ja õlide osas on asjalood kardinaalselt muutunud.
Samamoodi ei lähe sa täna metsa langetama hoolikalt teritatud kahemehesaega ega keera kipsikruvisid tirriga kruvikeerajaga.
Jaguar Mk7-el näiteks soovitas tehas jahutusvedelikuks kasutada vihmavett ning mootoris 20W-50 mineraalõli, mis tollal tõenäoliselt oli õlide viimane sõna.
Kui oli külmaoht, lasti pärast sõitu radikast, mille kraani käepide oli mugavalt üles toodud, ja plokist lihtsalt vesi välja.
Täna kasutan selles autos vee asemel Classic Cool`i ja mineraali asemel 10W-60 täissünti.
Sest vesi külmub ära ja paneb mootori seest roostetama ning mineraalõli rõhk kaob kuuma mootori puhul pea olematuks. Mida ei juhtu täissündi puhul. (sel salongis mehaaniline õlikell, mis reedab kõik)
Kui mu paps ostis omal ajal poest seebikarbi, siis kuulsin vanemate meeste jutte, et, noh, 30000km on kindlustatud enne kap. remondini.
Ma olen täiesti veendunud et kui täna panna kapremonditud sapakale sisse seesama 10W-60 täissünt + täiendav korralik ventikaga õliradikas (+ termostaat + õlikogust pisut suurendada radika ja torustiku jaoks), siis 100000km ei oleks selle mootoriga üldse mingi küsimus läbi sõita.
Asjad maailmas lihtsalt muutuvad ja arenevad, see on normaalne.
Loomulikult, võid ka täna seda 20W-50 mineraali osta ja sisse valada ning vahetada teda iga 6000km järgi.
Ega ta ära ka ei sure.
Aga üldiselt on see lollus.
72 oktaanarvuga bentsu ju ka enam pole saada, aga kõik vanad autod kihutavad 98-ga väga hästi (ok, mõni tahab väikest valve guide tuuningut enne) ja kütusekuludki on tehase ettenähtutest langenud.