29-04-2004, 18:21 PM
Ma usun, et see foto on tehtud kohas, kus ajalooline maantee (Põltsamaa-Laiuse-Narva maantee) läks üle üsna järsu ja kõrge voorekujulise Laiuse mäe. Olen kuulnud, et see oli selle tee nõelasilm, talvel tuiskas täis ning suurvee ajal tekkisid väga kergelt uhtorud, mis on ka siit fotolt näha. Aga paremat kohta Põltsamaa (tähtsas teeristis asunud Õuna kõrtsi) poolt Laiuse voore peale tõusmiseks ajaloolises plaanis ka ei olnud -põhja ja lõuna poolt oleks teed teha olnud veel raskem. Vähemalt 800 aastat on sealt ajalooline tähtis teesiht kulgenud (mille kaitseks nt 14. sajandi keskpaiku Laiuse linnuski rajati)
Kaasaegne tee läheb Laiuse mäe juures põhja poolt kaarjana ringiviiduna ja palju laugemana; umbes 1970. aasta paiku see ehitati. Igatahes 1964 toimis veel vana tee
Olen oma mõisa- ja ajaloohuvi tõttu üsna kursis ajalooliste teesihtidega; nt oman 1899. aasta kaheverstase kaardi koopiaid ca 95% Eesti kohta.
Kaasaegne tee läheb Laiuse mäe juures põhja poolt kaarjana ringiviiduna ja palju laugemana; umbes 1970. aasta paiku see ehitati. Igatahes 1964 toimis veel vana tee

Olen oma mõisa- ja ajaloohuvi tõttu üsna kursis ajalooliste teesihtidega; nt oman 1899. aasta kaheverstase kaardi koopiaid ca 95% Eesti kohta.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme septembris avatud L,P 11-18