10-05-2004, 15:20 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 10-05-2004, 15:21 PM ja muutjaks oli valdo.)
v6rrp6rr Kirjutas:tnx aga kas seda un siis keeruline pääle panna w ja kas päriselt ka se soojalt tööle ei lähe nagu mu isa reekis :O
Loe mu vastuseid korralikult - Sul tuleb ehitada toimiv jõuülekanne mootori ja kaherattalise tagaratta vahel, mis ei ole teps lihtne. Kui võtta nt miski 125 ccm sidur ja käigukast (nt miski tuksiläinud kolvigrupiga Minski oma), siis see on esiteks reeglina mootoriga ühes tükkis, st samade poolte vahel on nii väntvõll kui ka käimakasti võllid. No OK... karteripooli saab lühmaks teha väntvõlliruumi arvelt, aga siis näeb kast esiteks väga pentsik välja. Teiseks... kipub tekkima probleeme käigukasti õlikindlaks tegemisega... kui Sa lõikad nt Minski mootoril väntvõlliosa maha, jättes alles vaid siduri/kastiosa, siis ei ole kastiruum enam kinnine.
Kolmandaks - kuidas lahendada ülekanne mootori ja kasti vahel? Mootorrattal/mopeedil on seal õlis jooksev kett/hammasrataspaar, selle lahenduse peale minek eeldab õlikindla karteri valmistamist käigukasti ja mootori vahel (vaja teha alumiiniumvalu ja/või alumiimiumkeevitust?). Lahtine kett/hammasrattapaar kulub väga kiiresti tänu suurtele kiirustele (mootori pööretele). Teine alternatiiv on kiilrihmülekanne ( a la 20. sajandi alguse mootorrattad), aga see on suur ja kohmakas ja pole väga töökindel.
Igatahes ma kujutan ette, et suvaliselt mootorrattalt (mopeedi oma jääb nõrgaks) võetud käigukasti liidestamine Druzhba mootoriga ning selle kõige raamile paigutamine on paras keeruline mehaanikatöö ja tulemus võib sellest hoolimata paras rohmakas jääda.
Alternatiiv sellele kõigele on ehitada autoga (emmilisega) sarnane kuiv sidur/kast hooratta otsa, aga... see eeldab viimase kui pulika nullist valmistamist, lisaks veel peaülekande valmistamist tagaratta juures. Ma kardan üliväga, et \"emmilise\" ülekandeskeemi tükke ca 100 ccm mootori jaoks (sidur, käimakast, peaülekanne) ei ole kusagilt valmis kujul võtta.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18