28-06-2018, 01:16 AM
(27-06-2018, 22:53 PM)diesel Kirjutas: laua pinna järgi arvaks võhikuna, et väga terav enam polegi.
ühel semul mul oli lindiga jämedalt reegliks tihu ja teritus.
Huvitav kui palju sae paksusest ja laiusest terituse aeg oleneb, või õigem oleks küsida, et kuidas võiks näha välja vastav valem või mingi koefitsient, sest teoreetiliselt ju peaks kuidagi asjad klappima, nii lõikekiiruse ning mootori võimsuse ja lindi laiuse ning paksuse suhtes ja sealt edasi ka esimeste ning teiste omavahelisest suhetest lähtuvalt.
Ma olen tähele pannud, et lintsaagide tootjad eelistavad jääda lindi kiirusega mingitesse kindlatesse piiridesse, nad ei tõsta suvaliselt lindi m/s kiirust vaid hoopis mootori võimsust, et suurendada läbilõike kiiruseid. Ma ei olegi täpselt pihta saanud miks nad just nii teevad, kuid eks seal on mingi teema all millest nad kinni peavad.
Aga jah, mind huvitaks vägagi selline (must) valem mille järgi võiks hinnata ajaskaalas tera nüristumist mingite x parameetrite järgi. Ja seda mitte niivõrd puidu poole pealt lähtuvalt, vaid just tera enda karakteristikatest, ehk siis ennekõike tera paksuse ning laiuse (need kaks on tahes tahtmata juba omavahel seotud) ja teritusnurga mingisugusest tehtest. hea oleks näha seal ka võimsuse ja liikumiskiiruse osakaalu. Huvitav kas on kuskil mõnda sellist arvutust tehtud?
Juhul kui oleks taoline valem olemas, oleks sinna ka hea paigutada enda kulud/tulud ja kõik muu. Hea oleks lähtuda, nii sae projekteerimisel nendest, kuid ka saelehe parameetrite valimisel vastavalt oma sae parameetritele, enda rahakotile, enda aja ja töö kulule. Minu arust oleks tegemist üsna tähtsa valemiga lindi juures.
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!