16-09-2018, 21:32 PM
(16-09-2018, 10:28 AM)donn Kirjutas: Räägi nüüd mulle ATV piduritest ja klotsidest... Mis imeloomadega seal tegu on, et mudas ja vees ära ei kulu nii kiiresti? Eeldan, et offroad maasturite puhul mängib rolli lihtsalt sõiduki kaal ja sellest tulenevalt suurem mass, mida pidurdada? Äkki klotsid kuluvad sellepärast kiiremini? Ja kas me räägime pikki vahemaid suurematel kiirustel läbivatest sõidukitest vaheldumisi mudas müttamisega? Või Klaperjahi stiilis põhiliselt mudas kraapijatega?
ATV tühikaal on 320 kg. Eeldan, et see amfiib üle 600 kg kaaluma ei hakka. Väiksemal hool blokeerivalt/mitte libistades pidurdamisega võiks ~1200 kg autole mõeldud klotsid kesta küll. Jutt käib siis 1.9D Peugeot Partner piduridetailidest. Ja mudast peseb klotsid aegajalt puhtaks vesi sellal, kui amfiib kuskil tiigis/jões/järves oma amfiibi ülesandeid täidab. Plaan on iga kord sõidujärgselt masin tiigis puhtaks leotada vältimaks porikamakate kivistumist velgedes ja pidurisadulate ümber.
Kuhu offroad masinatel pidurid asetatakse, kui nad traditsiooniliselt ratta sees ei ole? Tean, et rock-crawler-itel on nad keskel sillatala küljes. Mudaseks saavad nad vaatamata sellele. Aga äkki neid on seal parem puhastada?
Olen Lada tagasilda lammutanud ja tean, milline selle ehitus on. Erinevate laagrite võllidelt mahasikutamiseks on tavaliselt erinevad tõmmitsad ja kuumus leeklambist. Saab hakkama küll, kui ainult soovi on. Tihendiasetusele leiab ka lahenduse. Mina isiklikult neid probleeme ei näe enda amfiibsõiduki ehitamisel. Ka Sina saad OMA amfiibi just sellise ehitada, nagu soovid.
Ma ATV klotside kulumist spetsiifiliselt ei tea, kuid selline näide nagu Missos peetud kevadine Piksepini sõit 2 tundi kulutas tsiklil enne võistlust pandud uued esimesed ja tagumised klotsid rauani välja ning kettalt ka millimeetri maha.
Oli kevadine aeg, kus maa oli pealt sulanud kuid seest külmunud ja seal on see asi et viskab liivase muda sadula raami vahele ja sealt siis tuleb seda liiva vaikselt peale mis käib klotside vahelt läbi ja nii ta kulub nõnda et sirge lõpus peab 2 korda pidurit vajutama et klotsid ligi saaks.
See viimane tähelepanek on väga hea.
Ma kindlasti teen seda kui mul amfiibi vaja peaks minema.