01-11-2018, 03:03 AM
(01-11-2018, 00:28 AM)Marko Kirjutas: Terase jaoks on teritus ja eriti kukaldus hoopis teine kui puidule. Kaasaegsed kruvid on kah kõvad kui kuradid. See ketas pidigi otsa saama.
Just nii ongi. Materjal võib ju sama olla, kuid kui nurk on liiga terav, peab lööke taluma, ning vastavalt sellele on ka etteanne kiire, siis on killud taga. Kõvasulamit on erinevat. Parim neist (ma arvan) on see treitera materjal, mis on mõeldud löögile, ehk siis esimese pinna maha võtmiseks. Edasi tulevad juba teise sulamiga terad. Treitera ma mainin siin selleks, et see on enamusele tuttav. Sae oma aga vaatavad enamus meist nagu jumalale otsa. Materjal on aga pea sama. Ma pakun, et puidu kõvasulam on vähe rohkem lööki mitte taluv, umbes nagu treitera mis on mõeldud puhta lõike jaoks. Seega tuleks seda teritada nürima nurga all ja valida vastav kiirus.
Ma tulistan siin täiesti puusalt. Ma ei ole proovinud seda ja mul puuduvad ka vastavad teadmised selles vallas sügavuti, kuid... ma arvan, et see oleks võimalik. Kõvasulam on kõvasulam, ning alati annab lõigata pehmemat metalli kõvemaga, nii lihtsalt need asjad käivad. Samas peab jälgima ka tera joonkiirust, mille kohta ma metallurgia vaatevinklist ei oska midagi tarka kaasa rääkida. Kusagil seal vahel, joonkiiruse, tera tugevuse, materjali kõvaduse ning ketta deformatsiooni vahel käib see lõige. Ma usun (heh

Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!