02-03-2019, 09:10 AM
(01-03-2019, 23:32 PM)Sax Kirjutas: ...Ma nüüd mõtlen siin natuke nüüd üle, kuna see asi jäi kripeldama.
Kui keegi siin eespool väitis, et pirnid põlevad väga eredalt ja kuumalt, siis tasuks natuke mõelda. Nimelt ühendatakse pirn mitte rööbiti vaid jadamisi ja talle langev pinge on ainult akude pingete vahe (tavaolukorras ainult paar volti)
...
Oletame, et ma olen teemaks olnud külmiku kaabeldanud oma autol pistikust otse läbi dioodi toidetava aku järele pirniga. Ja oletame, et aku on kolmepäevase järvetripi ajal täitsa tühjaks saanud (klemmipinge 10,5 V, kuna külmikul on alapingekaitse) ja ma teen auto katlasse tule. Ma olen laadimisvoolu piiramiseks 15-3=12 A peale leidnud kusagilt pirni, mille võimsus on 12*12=144 W. Väikese võrdlusena: H4 kaugtule niit on 60W ja mõlemad korraga on 115 (ning pirn on nii kuradi kuum, et paber süttib loetud sekunditega).
Mismoodi nüüd skeem tööle hakkab? Kas pirn laseb läbi kõik 12 A, mis teoorias ohmu seaduse järgi sealt läbi mahtuda võiks? Või on ikkagi oht liigse voolutugevuse tõttu lasta läbi pesa 15A kaitse? Mida ütleb praktika?
Ülalolev on siis fiktsioon, mitte konkreetne setup, eksole.
Tunnistan, et ma pole kunagi mõelnud selle peale, mitu A voolu mahub pirnist läbi, kui pirni klemmidele rakendada 12 V asemel 2 V.