06-06-2019, 11:14 AM
(06-06-2019, 09:23 AM)honkomees Kirjutas: Ise pole leivatööga tegelenud, aga vanasti isetehtud leib ei hallitanud kuskilt otsast, küll aga oli hea pehme vaid soojalt, kuivas koorikuks isegi poe 12 kopkaste leibadega võrreldes väga kiiresti. No aga see isetehtu oli ikka päris rukkileib, mitte nigu nüüd, kus igasugu nisujahu jm sodi sisse pannakse, enamik tootjaid ( Fazer) veel linnastega hapuks ajab jne jne.
Meil kodus puhast rukkileiba ei tehtud, selleaegne seakeeks oli värskest peast ikka sigahea tarvitada. Kodus tehti ikka peenleiba, nii 1x kuus 6 pätsi ja jagus kuuks ajaks. Sinna läks rukkipüül ja ikkagi teatud kogus nisujahu ja tehti tainas puuastjas vana juuretise peale. Koorik läks jah mõne päevaga rätiku all kõvaks aga mingi 2 nädalat oli sisu muutumatu, kuu lõpuks läks küll teraliseks nagu tänapäeva põrandaleibadel.