Võimendiga detektorvastuvõtja

(20-12-2020, 14:56 PM)Raudpats Kirjutas:  Esmalt seda, et olen oma teemaga muidugi täitsa vales kohas, Elfa-foorum oleks palju õigem plats. Aga ikkagi proovin siin natuke õnne. Käis mul juba Jõuluvana ja tõi paki. Pakis sisaldus  raadioaparaadi moodi vigur. Nägin seda vigurit umbes 5 aastat tagasi ühe tuttava juures, oli tookord töökorras. Tänaseks päevaks on see tuttav kõrge vanaduse tõttu lahkunud paremaid raadiojaamu kuulama.  Sugulased aga teadsid, et ma igasugu sodi kogun ja otsustasid aparaadi mulle tuua. Kingituse üle on alati hea meel. Aga ausalt, ei taipa ma sellest raadio-värgist ei ööd ega mütsi. Uurisin aparaati iga külje pealt, ei saa isegiaru, kas on omalooming või mõne tehase töö. Ka ei saa aru, millal see vigur toodetud on. Väga hea näeb välja nii seest kui väljast. Alaldi on puudu ja kõrvaklapid või kõlarid ka. Alaldi peab tõenäoliselt olema kahe erineva pingega.
   Müügiplaani mul esialgu ei ole. Pigem prooviks aparaadi käima saada. Aga oma teadmistele toetudes ma sellega hakkama ei saa. Kas on siin foorumis mõni asjatundja, kes oskaks aidata?
Esmalt -- miks "detektorvastuvõtja", ja kus sel juhul võimendi on -- kõrg- või madalsagedusosas? (Vanasti nimetati detektorvastuvõtjaks sellist riista, milles peale detektori (dioodi) muud pooljuhti ega lampi polnud ja mis suutis paljalt antennist saadud elektriga kõrvaklappidesse hääle ajada).

Kaht pinget läheb tõesti vaja -- küttepinget ja anoodpinget. Esimene on mõned voldid (ja lampide tüübid määravad selle fikseeritult ära). Teine on usutavasti midagi 100 ja 200 V vahel ning tol ajal saadi seda nn. kuivpatareidest. Tänapäeval selliseid asju saada ei ole, tõsisemat autentsust taotlejad hangivad mõne iidse kuivpatarei ja ehitavad alaldi sinna sisse...

Vaadates, kui hästi see karp on säilinud, soovitan mina mõne tuntud tegija poole pöörduda. Elfafoorumis on üks selliseid GU50. Tema tööd on alati rõõmustav vaadata. Aga odav ta ei ole. Ja kindlasti on teisigi, ta tuli mulle esimesena meelde.

Kas lampidel mingeid kirju on?
Vasta

Sõnumeid selles teemas
Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: Raudpats - 20-12-2020, 14:56 PM
RE: Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: olevtoom - 20-12-2020, 18:55 PM
RE: Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: Raudpats - 20-12-2020, 19:33 PM
RE: Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: olevtoom - 20-12-2020, 21:57 PM
RE: Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: TeeTL - 20-12-2020, 22:04 PM
RE: Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: Raudpats - 20-12-2020, 22:39 PM
RE: Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: olevtoom - 20-12-2020, 23:10 PM
RE: Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: pen.skar - 20-12-2020, 23:28 PM
RE: Võimendiga detektorvastuvõtja - Autor: olevtoom - 21-12-2020, 00:12 AM