20-12-2020, 21:57 PM
(20-12-2020, 19:33 PM)Raudpats Kirjutas: Kui ma umbes 5 aastat tagasi aparaadi vana omanikuga rääkisin, siis nimetasin aparaati raadioks. Tema arvamus oli, et raadio see siiski ei ole, pigem detektor koos võimendiga. Ma olen selles teemas nii võhik, et ei oska kommenteerida, on see siis detektorvastuvõtja või raadio. Lambid on seal vaieldamatult olemas. Ühel on kirjad PHILIPS A415 4V*MINIWATT 150V. teise kirjades ma nii kindel ei ole, seal on kleeps ja tundub, et kirjad: TRIOTRON TL4 3´5 VOLTS (3 on imelik, võib ka olla J´5, see ei ole nagu loogiine, pigem ikka 3´5). Sees on veel üks kirjadega vigur , vist pöördkondensaator, kirjad NORA 500cm 0005MFNovot, hakkab hargnema. Philips A415 on otseküttega universaaltriood. Küttepinge 4 V, küttevool 80 mA, anoodpinge 50 - 150 V jne.
Triotron TL4 on samuti otseküttega triood. Radiomuseum.org ütleb küttepinge olevat 4 V, kuid lambile kirjutatu järgi peaks justkui 3,5 V olema. Küttevool sellelgi 80 mA. Anoodpinge peaks olema kuskil 40 - 100 V, mitte rohkem.
Nüüd on vaja vaid kedagi, kes montaaži pealt skeemi maha joonistaks... ja siis kõigi elementide väärtused üle kontrolliks ... ja siis vigased välja vahetaks... (sealjuures vigaste avastamine nõuab lamptehnika head tundmist, kui skeemi võtta ei ole). Jne.
Detektor esines ligi 100 aasta eest ka "päris" raadiotes, enne kui sel kohal hakati kasutama esiteks lamp- ja hiljem pooljuhtdioodi.
Ega selle riista sünniaasta teada pole? Pagana palju nuppe on tal, minusugune võhik hakkaks kahtlustama mingit regeneratiivlülitusega vastuvõtjat. (Vt. E. Aisbergi surematut teost).