23-08-2021, 23:17 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 27-08-2021, 11:38 AM ja muutjaks oli spitfire.)
(21-08-2021, 10:09 AM)robvill Kirjutas: Praegustes meenutustes mis meediakanalites on avaldatud paneb imestama kuidas inimesed räägivad sellest et nad sõitsid autodega sinna ja tänna ja hoidsid sündmustel silma peal. Nomaeitea. Mäletan et tol ajal kehtisid tavainimesele bensiinilimiidid: ühe sõiduauto kohta anti 20 liitrit kuus ja ühe mootorratta kohta 5 liitrit kuus. Tankimised kirjutati masina passi sisse. Kas mingid kütuselimiidid kehtisid ka diislile, seda ei tea. Eraisikute käsutuses diiselmootoriga sõiduvahendeid eriti ei olnud. Ja ega seda bensiini siis tanklates vabalt saada polnud. Ikka pidi peale passima või õigel ajal õigesse kohta trehvama.
Üldiselt vuhisesid Talina peal edasi-tagasi ikka gaasikad. Gaasi oli vabalt saada. Sõitsin siis öösiti taksot. Aga bensu hankimine oli loominguline protsess. Kahte ühesugust keissi ei mäletagi aga siis üks neist: Piiteris oli 4 jaama kus erakatele müüdi. Kindlam oli minna kaugemasse, sealt tavaliselt sai. Ma ei mäleta enam miks aga käidud sai alati öösel. Ja järjekordsel tretil vaatame eesti numbritega poolhaage erakate tanklas ! Auto oli tuttav, olime seda varem korduvalt näinud, suured eesti keelsed kirjad küljel, jätan mainimata mis kirjad, aga väga loomingulised sellid olid. Kongi uksevahelt läheb volla sisse ja kalonka peal nool muudkui tiirutab, mingi mega näit ees. Aga tankla putka pime ja luugil silt "benzina njet" või midagi sellist. Tuiame seal siis ringi ja äkki tagauksest hüppab vend välja, sätib sarki vöövahele ja lippab haagise juurde, selge pilt: eestlane. Ma ruttu järgi, küsima et mis värk on. Vana mõõdab mind pika pilguga, mulle tundus et vana veits muigas, ütles et sees tuleb ära käia, aga "annab küll". Kuna tanklas rohkem publikut ei olnud, sibasin kohe samast putka uksest sisse. Sees pime kui karu pees. Lavats, sellel puhvaika, higi hais, suitsuvine laeall, marbsi pakk laual. Tanklas! Mingi 40-nene kosmosemutt sätib seal lokke ritta ja kohendab partiid "apjätt estonjets? tsjo benzin njuuzen?". No see mutt oli võrdlemisi konkreetne, minu meelest seal väga ei keerutatud kah mida peab tegema, et bena saada. Ikka tuleb vene djeevuška?! lõputut ilu kiita ja defitsiiti tuua. Vahetuse lõpus koju sõidutada ja veel parem kui otse sinna teie estoonjasse djeevuška kaasa võtta. Aga noh "proovisõitu" võib kohe teha. Õnneks jagasin kohe matsu ära ja tegin imestund näo, et kas tõesti täna Galjat polegi, mul ju temaga tsehvtid sees? Pani siis kalavinskid paljaste varvaste otsa puhvaika selga ja läks tokiga strateegilist reservi mõõtma. No tavaliselt ikkagi mingi 4-500 litra sai. Ja vahel ka mentide käest tappa. Aga see on juba hoopis teine lugu.