08-12-2021, 11:53 AM
(06-12-2021, 19:54 PM)Raudpats Kirjutas: Mul on mõningaid oletusi, et see minu vana tsikkel võib olla osta.ee kasutaja "tarts" käes. Võibolla saaks sealt midagi uurida. Ma ei tea, kes see tarts on, ei tunne teda.Kes neid aastaid tagasi müüdud tsikleid ikka enam üles leiab. Tuvastasime ksf! Raudpatsiga, et tema esimene porilaud kuulub hoopis DKW NZ500-le, mistõttu on veelgi ebatõenäolisem, et see Iževski mootorrattatehases uue mootorratta külge pandi. NZ500 tootmine lõpetati juba 1941. aastal.
Eksiarvamuste levimise vältimiseks sean kahtluse alla iseenda poolt väidetud pildi tegemise aja. ALMAVÜ Auto-Moto Klubi oli Tallinnas olemas vähemalt aastast 1959, ALMAVÜ ise loodi aga mitmete organisatsioonide liitmise tulemusel 1951. aastal. Tartus loodi ALMAVÜ Auto-Moto rakuke tõepoolest 1965. aastal, kuid Tallinnas siiski ilmselt varem. Seega võib pildi dateerida ka varasemasse aega.
Ajaloolise faktina lisan aga siia 1950. aastal väljaantud mootorrattajuhi juhiloa kaanepildi. Juhiloal on ka märge GOZNAK 1950.
Juhiloa kaanelt leiab mootorratta pildi.
Veidi suuremalt ka.
Hiljemalt 1959. aastast muutusid juhiload ükskeelseteks (seni oli vähemalt trükitud tekst kahes keeles, kuid muud andmed vastavalt blanketi vormile kas ainult slaavi tähtedega või kahes tähestikus).
Kui NSVL ühines Viini 1968. aasta teeliikluse konventsiooniga, siis tuli veidi ladina tähestikku tagasi. Kuid sedagi vaid prantsuskeelse tekstina PERMIS DE CONDUIRE tekstina ning olulise muudatusena unifitseeriti juhtimisõiguse kategooriad ehk tänaseni tuntud ABCDE kategooriate süsteem.
Enamus enne 1973. aastat sündinud tehnikahuvilisi on omanud sellist juhiluba. Huvitava ülevaate juhilubade ajaloost Eestis on ksf! veldi kirjutanud Vanades Velgedes. Kes ei raatsi osta ja EVKL tegemistele sellega toeks olla, siis tasuta saab lugeda siin issuu.com/evkl