28-01-2022, 22:03 PM
(28-01-2022, 21:28 PM)Raudpats Kirjutas:(28-01-2022, 20:59 PM)kassitapp Kirjutas: Prjäänikite kohalt siiski veel täpsustan - see on hoopis Ida-Viru murrakus, täpsemalt Narva-kandi kõnepruugist nagu ka näiteks nimisõnad "kupalnik", "põrsjoonok" jne.Siin ma nüüd küll pean sekkuma, sest Kass ja tema vend Kassitapp ei tea Ida-Viru murrakust suurt midagi ja ajavad siin rahvast segadusse.
пряник http://www.index.org.ru/pasko/pryanik.html
Keeleoskajatele on seal piisavalt hästi selgitatud sõna tähendust. Need kes seda keelt ei oska, siis - präänik on esmakordselt vangi (või seadusega pahuksisse) sattunud pätt, kes peab ennast tegudega tõestama hakkama. Kindlasti on präänik algaja ja kindlasti on ta suhteliselt aktiivne, rabeleb ja tõmbleb, üritab ennast kehtestada.
Kas see ka kuidagi foorumiga haakub ja kas on meil siin tõesti ka mõned präänikud?
Tänan, Sander, spasiibotškii! (Vaata, Toomas, siin on meil üks tõeline viriseja, ikka on tal midagi õiendada, vaielda või õpetada!)
Muidugi on lihtne "tegijate" meeskonnast (mingi tühise Meistri võrri projekti eest saab siin väljal lihtviisil tegijaks ) märkusi teha ja prjäänikitele kohata ette näidata! Mina olen kahjuks juba enne sündimist esiisade maadelt ning vanaemade keelemurrakust välja kistud juurteta kosmopoliit, kes on sunnitud omi väheseid järelejäänud elupäevi Türi Näljaküla kehva õllevalikuga Konsumi ümbruses õhtutesse veeretama. Minu Ida-Viru murrak on klassikaline sadade aastate tagune kõnepruuk, umbes nagu Losangelese või Eskilstuuna väliseestlaste 5-nda põlve kristallpuhas Pätsuaegne dialekt, väga vabandan, ma tõesti ei tunne neid tänapäevaseid vulgaarkriminogeenseid keeleuuendusi.
Ja mis mind isiklikult puudutab - no mina olen juba oioioikuimitu korda siin seaduste ja reeglitega pahuksisse läinud ja ei pea vast enam midagi tõestama... no tõmblen ja rabelen veidi, aga mingit aktiivsust ja enesekehtestamistuhinat ei ole enam ammu, pigem on see rohkem mõnede päris"tegijate" stiil, vb, ma ka ei tea?