Flora roostemuundur

Kenu Kirjutas:Mina olen kasutanud roostemuundurit ainult hädaabinõuna, kus vähegi võimalik olen relakaga rooste täielikult maha nühkinud.

Väga paljud terasesordid ei (pind)roosteta mitte ühtlaselt, vaid tekivad muust materjalist sügavamad roostepesad. Kui nüüd ortofosforhappel põhinevaid roostet keemiliselt siduvaid olluseid mitte kasutada, on kaks alternatiivset varianti:

1. Metall maha lihvida nii suures ulatuses, et kõik roostepesad on täissügavuses välja lihvitud. Praktikas ei ole see reeglina reaalne - see on esiteks ülisuuremahuline töö ja teiseks plekist osadest ei pruugi peale nimetet operatsiooni midagi üldse järelegi jääda.

2. Lüüa käega ja panna roostepesa-täpilisele isendile krunt+(pahtel+)värv. Kui eesmärgiks on ostjat pettes ülejala tehtud töö kiiresti maha müüa, siis see meetod isegi ehk toimib... vastavalt igaühe ebaeetilisuse ja rikutuse astmele Wink Nimelt hakkab pesade põhja jäänud rooste vähegi sobivate keskkonnatingimuste korral oma järamistööd edasi tegema ning üsna pea on siledavärviline pind taas roostetäpiline... seekord juba koos üleskobrutanud välisvärviga. Erandiks on muidugi juhud, kus isendit hoitakse pidevalt kuivas ja soojas ruumis (nt toas), kuid kui palju meist seda siis oma liikuriga ikka teeb - vahel vaja ju ka sõita, kasvõi vanatehnikaüritusel.

Kommentaariks veel niipalju, et roostepesad ei pruugi olla silmaga nähtavad, st kui relakaga puhtaksharjatud pinnal neid paista just ei ole, siis võivad silmaga nähtamatud mikropesad koos roostega siiski veel esineda, mis põhjustavad hiljhem samuti eelpool p. 2 mainitud nähtusi.

Nii et - mõistlik oleks (eriti vanatehnika korral) kogu haljas metall esimese operatsioonina siiski roostetõrjevahendiga üle käia, kui enne puhastamist pinnal vähegi olulisemas koguses roostet esines.

Valdo

Eesti Jalgrattamuuseumi  looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9,  oleme avatud K,N,R,L,P 11-18
Vasta

Sõnumeid selles teemas
Flora roostemuundur - Autor: valts - 10-06-2004, 16:20 PM

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne