31-08-2022, 12:38 PM
(31-08-2022, 11:07 AM)vootele Kirjutas: Rohekummardajad, rohepöörajad...huvitavad tiitlid siin antakseMa pigem arvan, et suurem jagu siinkirjutajaid (kui mitte kõik) peab hästi meeles eesti vanasõna vanasse kaevu sülitamisest.
Muille tundub see pigem selline "peaasi et minul on hea" mentaliteedina - indiviidi ei koti, mis meie keskkonnast saab näiteks 100a jooksul.
Kütame aga samamoodi kivisütt edasi, peaasi, et odav elekter oleks ja pidu saaks jätkuda.
Loomulikult saavad fossiilkütused kunagi otsa (kuigi näituseks Rooma Klubi ennustas 1972. aastal, et see juhtub 20 aastaga, ja sääraseid ennustusi on edaspidigi avaldatud). Ja nende asemele on midagi muud vaja. Tuumaenergiat, näiteks. Eks päikesepaneelid ja tuulikud ole kah abiks, kuid nendele ei saa kogu energeetika toetuda.
Kuid kui keegi räägib, et keerame kohe kõik kivisöe-, põlevkivi- ja muud säärased elektrijaamad kinni ning hakkame õhust ja päikesevalgusest saadud elektriga elame, siis ei ole minul küll mingit tõrget seda inimest rohekummardajaks või -pöörajaks nimetada.
Ja veel: mina pole näinud inimest, kes oma elukvaliteedi peatse halvenemise teate hurraahüüetega vastu võtaks. Kuid (nagu varem kirjutanud olen, aga ei karda korrata) mul kui vanal inimesel on meeles kommunismiehitajate loosung: näeme mõnda aega vaeva ja pingutame püksirihma, siis hakkame hästi elama.
Rohepöörajate loosung aga kõlab: näeme mõnda aega vaeva ja pingutame püksirihma, siis hakkame halvasti elama.
P.S. Selle ajaga, mil ma oma vastust redigeerisin, jõudis mitu mõistlikku kaasfoorumlast samad asjad ära öelda.