10-03-2023, 19:57 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 10-03-2023, 20:05 PM ja muutjaks oli Lauri_L.)
(10-03-2023, 19:24 PM)tcumen Kirjutas: Endale ja ise eraisikuna ehitad, paned omanikujärelevalvena kirja iseenda.
Aga see järelevalve värk vajaks nüüd teemaalgataja vahelesegamist, et asi lappama ei läheks.
Kuidas see osa valla asjapulkadega kooskõlastatud sai, või kas see iseehitaja puhul oli teemaks?
Tänud, et postituse heaolu ning loetavuse huvides "pidurit" tõmbasid.
Nagu eelpool mainitud sai, siis mind aitas dokumentatsiooni kordaajamisega arhitektibüroo.
Omanikujärelevalve kohustus sellisel hoonel on olemas. Eelkõige juba sellepärast, et tegemist on üle 60m2 hoonega ja kõrgus ületab 5 meetrit. Tegemist on ehitusluba nõudva hoonega ja sellisel juhul peab olema ka organiseeritud ehitusjärelevalve.
Kuna ehitust teostab omanik ise ja ehitab endale, siis ehitusjärelevalvet võib teostada omanik. Tegemist ei ole ühiskondliku ehitisega. Ei oska viidata seaduse pügalale, kuid minu puhul kiitis valla ehitusspetsialist minu kui omanikujärelevalve teostaja heaks. Võin eksida, aga rolli mängis siin ka see, et tegemist on olemasoleva eluhoone teenindamiseks ette nähtud kõrvalhoonega.
Minu puhul läks info selle kohta, et olen omaniku ja ehitajana omanikujärelevalvet teostav isik, valda hoone ehitusprojekti kinnitamise faasis enne ehitusloa taotlemist.
Kui hoone vastu võetakse, siis hoone vastuvõtmise aktile kantakse järgmine info (vastuvõtmise akt koostatakse pärast seda, kui vallaametnikud ja Päästeamet on hoone üle vaadanud):
1. Omaniku andmed
2. Ehitusprojekti koostaja nimi (ettevõte ja vastutav projekteerija)
+ Kaasatud ülevaatajate andmed
3. Omanikujärelevalve teostaja (vastutava isiku nimi ja amet), kui ise teed siis ametiks "omanik"
4. Ehitaja andmed (vastutava isiku nimi ja amet), kui ise ehitasid siis ametiks "omanik"
Ehk mina ise koostan ehitise vastuvõtmise akti, lisan kolme kohta oma nime ja projekti koostaja kohta vastava ettevõtte andmed. See dokument koos ehitusdokumentatsiooni (projektid, load, kooskülastused, ehituspäevik, kaetud tööde aktid jms) ning vallapoolsete ülevaatuste aktidega on eelduseks ametliku kasutusloa väljastamiseks.