14-07-2023, 08:10 AM
(14-07-2023, 02:22 AM)hendrik Kirjutas: ...
Automaksust võiksid olla vabastatud rariteedid, ajalooliselt olulised sõidukid, musta numbriga jms eksemplarid. Kus hobiautonduses kiil vahele lüüa, on minul raske öelda.
Maksta ca 120 rutsi aastas auto kohta on köömes, kui läheb paljuks, käige jala. Ca 100 aastat tagasi autosid põhimõtteliselt polnudki tänavapildis, nüüd jääb mõnel vennal sajast ekipaažist kuuri all väheks. Võib-olla oleks aeg saata mõned isendid pressi alla, igat roima pole vaja säilitada.
Ma võin mõista frustratsiooni tiheasustusalade täissittujate suhtes, aga kõigi karistamist selliste oinaste korralekutsumiseks ei pea õigeks. Kas järgmiseks hakkame arutama vägistamismaksu kõigile, kel till püksis?
Millest selline helesinine unistus, et see vaid kümnekaga kuus piirdub? Läbikäinud soovitud summa kokkukraapimiseks peab see olema ikka suurujärgus 500 aastas. Ja siit tekib nüüd küll vahe sisse.
Jah, minus räägib praegu maal elav autopede, kellel jaoks on normaalne teha rasked kohalikud veod ebamugava ja lärmaka kastikaga, pikad maanteesõidud pereuniversaaliga, koerad-lapsed ujutada ja muud kohalikud lühisõidud teha berlinksiga ja kelle naisel tõesti on linnamaastur. Rääkimata kuuris katte all olevast suursedaanist, mida pühapäeviti (veel) jalutama viia jaksad. Need kõik on "vanad, saastavad ja koledad" ehk kõige kallima maksuklassi sõidukid. Samas on mul nende parkimiseks piisavalt hektarit kasutada ja metsaselaja ei sega mitte kedagi ega mitte kuidagi oma sõidukitega. Sõidukipargi tootmiseks on jääkarud ammu sulatatud, need on kõik mitmenda ringi omad ja saavad minu käe läbi olulist elupikendust. Mille kuradi pärast pean mina maksma linnameeste saamatuse eest tegelda pohhuistidest saastajatega?
Seda juttu, et maarahvas saab mingi sisulise erandi, ma ei usu. Meil on nüüdseks juristide riik, kus ilma paragrahvi taha peitu pugemata keegi midagi otsustada ei julge ja paragrahv keelab diskrimineerida, muu hulgas elukoha alusel. Mingi vormilise muutus stiilis: Wändras elajad maksavad 97% maksust võivad ju teha. Suur vahe küll, kas maksad viis korda 500 või viis korda 485