Projekt Sääreväristaja

Martti Kirjutas:Üks korralik tagaratas on mul PVZ raamilt võetud, isegi kodarad oli veel pingul ja sinna kodarate külge kinnitan jäiga hammasratta. Sellel ratta veljel on veel kohati peal triibud mustal taustal, kas siis kõlbaks veljed värviga ka mustaks(must värv olemas)?

MMZ ja PVZ paljudel toodangutel olid 1950-70tel tõepoolest raami värvi veljed, mis tihti olid mustad. Sellised veljed olid mõlemas servas reeglina kaunistet kahe kitsa paaristriibuga. Seega ei ole mustaks värvimine vale, kuid seda vaid juhul, kui ka raam tuleb must. Kombinatsiooni \"veljed mustad, raam miskit teist tumedat värvi\" ei kasutatud; värvitud veljed ikka olid raami värvi.

Mis puudutab kodaraid, siis need olid sel ajastul tsingitud ja aja jooksul kipub tsingikiht rooste läbi laskma. Kui asja korralikult teha, soovitan roostesegused kodarad siiski välja võtta ning asendada uutega (või vanad tsinkida). Ning - triipude maalimine kodaraid täis veljele on minu arvates võimatu. Vaid hädavariant on roosteseguse välimusega kodarad töödelda ortoforforhapet sisaldava roostevastuse mögiga ja siis nt nende katmine värviga või kaistva veljelakiga. Kuigi - mis siin salata, ka mina olen vcahel nii talitanud, nt Võhmas näitusel olnud uunik-ratastest olin ma kahel sama võtet kasutanud.

Ja veel - kui võrri mootoriga isendil kasutada tavalist jalgratta tagaratast, siis saavad selle kodarad ja velg üsna tugeva vati. 1950-70tel oli ülitüüpiline kodarate katkemine sellistel ratastel, mistõttu paljud asendasid peened jalgrattakodarad jämedamate vastu (need tuli tollal aga 28\" rattale lasta ise teha). Kui siiski jääda 28\" ratta ja peente jalgrattakodarate juurde, siis peavad nii kodarad kui ka velg olema laitmatus tehnilises korras ning võrdselt/ühtlaselt pingutatud. Mina sellisele tagarattale roostest osalt puretud kodaraid igatahes ei jätaks; samuti ei jätaks ma sinna kodaraid, kus nippel on kinniroostetanud ja ei võimalda enam reguleerimist (ning MoS2 \"mögiga\" töötlemine ei võimalda lahti leotada).

Valdo

Eesti Jalgrattamuuseumi  looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9,  oleme septembris avatud L,P 11-18
Vasta

Sõnumeid selles teemas
Projekt Sääreväristaja - Autor: Martti - 06-08-2004, 22:55 PM

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne