04-03-2024, 22:30 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 04-03-2024, 22:32 PM ja muutjaks oli Lauri_L.)
(04-03-2024, 17:59 PM)Walter Kirjutas: Kui siin juba konstruktsioonide üledimensioneerimisega tegeletakse siis kas ei käinud peast läbi üks diagonaal laua tagumisse jalaavasse paigaldada, noh nii kindluse mõttes et kui russi moto laual ja meetrise õlaga seda lahatakse siis värinapoissi ikka sisse ei võtaks? Usaldad ikka oma keevitustööd piisavalt?
Esialgsed koormustestid näitasid, et laud on stabiilne. Keevis peab. Russi mootori jaoks on teised abivahendid.
Kui teemaga edasi liikuda, siis külastasin üle pika aja taas Tööriistamarketit. Tööriistu ega tarvikuid ma sealt tänaste hindade juures ammu ei osta. Küll aga pakub kauplus Dupli Color'i uretaanipõhist värvi Alkyton. Koduses (talu)majapidamises kiireks metallpindade kaitsmiseks ja värvimiseks ma seni paremat lahendust leidnud ei ole. Hea läikega ning väga heade isetasandumisomadustega värv on. Lisaks ei tilgu, jääb tugev, piisavalt elastne ning ei vaja alla krunti. Kasutanud aastaid alates aiapostide värvimisest ning lõpetades erineva metsa- ja majapidamistehnika vajadusepõhiste värviparandustega. Pettuma ei ole kunagi pidanud. Ka laste mänguväljaku atraktsioonid olen kõik sellega värvinud.
Kui seni olen kasutanud peamiselt tumerohelist tooni, siis seekord sai laua jaoks toodud purk kena sinist värvi, mis sahtliboksiga pea et üks-ühele kokku sobib.
Kõigepealt pesin raami rasvaeemaldajaga puhtaks ning seejärel läks peale kiht sinist. Tänu värvi liimilaadsele konsistentsile on ühest kihist enam kui küll.
Esmalt värvisin laua "alumised" pinnad. Pärast kui laua jalgadele keerab, siis on lihtsam silmale kriitilisemaid kohti värvida. Kusjuures maas olevad kaks prussi on need samad, millega oma koduse koormustesti tegin. Prussid samas asendis laua peale ning tõstin taustaks oleva traktori frontaaliga rattad maast korralikult lahti. Seega ei pea vastupidavuse pärast väga muretsema.
Sellise raske laua juures on oluline, et midagi oleks ka jalgade all, et põrandat ära ei kraabiks ning pikast seismisest võimalikke roostejälgi betooni sisse ei imenduks. Otsakorke on saadaval pea kõigile enimkasutatavatele nelikanttoru profiilidele.
Kui "põhjaalune" ära sai värvitud, läksid korgid omadele kohtadele. Nüüd sai laud kenasti jalgadele keeratud, et alustatud värvitööd ära lõpetada.
Kuivab see värv tänapäevaste värvide mõistes üsna aeglaselt. 22 kraadise õhutemperatuuri ja madala õhuniiskuse juures on puutekuiv umbes 7-8 tunniga. "Võta-kinni-ja-tõsta" kuiv on umbes 36 tunniga. Pind jääb läikiv ning sile. Nüüd tuleb lasta see 36 tundi rahulikult lõpuni kuivada ja seejärel saab laua juba omale kohale transportida.