25-05-2024, 09:31 AM
(25-05-2024, 07:50 AM)aavu Kirjutas: Kui juba rulliga värvimine, oleksin mina selle punasega märgitud pinna ka katusega koos värvinud. Et oleks üks selge piir tehtu ja tegemata vahel. Muidugi on praegu ka piir aga kas see "vana" ja "uue" piir pole mitte igasugu mõjudele paremini avatud kohas?
Olen igati nõus. Pidin lõivu maksma oma vigase selja ning ebamugava tööasendi pärast katusel. Kuna värv kuivas ruttu, siis ei jõudnud värvimise ajal üles-alla joosta. Teen nii, et kui külgi värvima asun, siis ettevalmistusena käin nii sinu viidatud pinnad üle pluss pisut juba ülemist uut värvi. Siis on minu poolt kõik tehtud, et aluspinnad enam-vähem heaks saada. Värvin ülekattega katusele, ehk sinna kus on katusel esimene keevitus. Nii saab katuse äär topeltkiht värvi.
(25-05-2024, 02:31 AM)Jesper Kirjutas: Ma küll konkreetse tootega kogemust ei oma, aga kunagise võidusõiduauto põhja värvisin nii alt kui pealt pintsliga, kasutades tavalist kahekomponentset pinnavärvi (rahvasuus tuntud ka kui "veokavärv", ehk siis ei vaja viimase kihina lakki). Devori leti ääres tutvustasin oma plaani ja küsisin valmissegu ehk juba lahustiga segatud värvi, noogutati ja noh, täpselt ei mäleta, kummale poole võrreldes pritsiseguga seda viskoossust timmiti, aga tulemus pärast kahte kihti oli vähemalt minu silmale uskumatu.
Pintsli suur eelis oli see, et igasugu nurgatagused, keevitused ja plekkide ühenduskohad sai rahulikult üle uputada, pritsiga on alati see häda, et kui igale poole õigest suunast ei tulista, siis kipub "valele" poole hõredam laik jääma. Aga see oli ühtlane nagu pulgakomm, pärast oli lihtne lapiga pesta jne.
Eks kõik sõltub, milleks värv on ette nähtud. X_värvil ja tööstuslikul värvil on vahe sees küll. Enamasti on tööstuslikud kahekomponentsed metallivärvid (nt.polüuretaan) loodud pakkuma head kaitset ning kiiret kuivamist, sest paljudel juhtudel tuleb värvida välistingimustes. Viimistluse lõplik visuaalne kvaliteet on ehk mitte nii primaarne. Konkreetse värvi puhul toimub kiire kuivamine kohe, kui selle nõust pintsli/rulliga välja võtad. Kui suletud nõus on segu kasutusaeg (olenemata kui vedelaks oled selle lahustanud) ca 2 tundi, siis pintsliga saad teha max.10min tööd ja seejärel viskad selle minema - enam ei võta värvi sisse. Rulliga saad tunnikese tööd teha, siis pead uue panema. Need on negatiivsed pooled, mille peab alla neelama.
Rulliga katmisega saab konteinerite nurgataguste puhul täitsa hakkama. Rulli otsaga on üksjagu nikerdamist. 10cm rull on optimaalne. Suurem on juba liiast, väiksem tüliks. Mõni koht on küll vaevarikas, aga tuleb hakkama saada. Uste värvimisel tuleb kindlasti pintsel appi võtta, kui tahad et lukustusmehhanismid säilitaksid oma algse galvaniseeritud väljanägemise. Prits on hea maja seina värvida. Tegelikult kahju, et ma kahekomponentset pritsiga proovida ei saa. Ilmselt oleks siledale pinnale jäänud üksjagu kiirelt kuivanud värvitolmu? Olen seda näiteks laevakorpuste värvimisel tähendanud. Värvitakse teinekord 2-3, isegi 4 meetri pealt. Värvi kiht on hea, kuid kiirelt kuivav lendlev värvitolm kipub pinda karedaks jätma. Jällegi hea asja negatiivne pool.