21-08-2024, 21:56 PM
(21-08-2024, 15:43 PM)Fox Kirjutas: Väga ilus! kas sisemusest ka pilte saaksid postitada?
Imestan ainult, et sellisel suhteliselt väikesel, alu plokiga mootori ja suures osas klaasplastist tehtud autol tühimass küllaltki suur on.
Tänan! Luban, et sisemusest tulevad fotod kindlasti. Kuna selliste autode kohta on alati palju kirjutada, siis ilmselt teen sisu kohta täitsa eraldi postituse. Ei lähe väljanägemise ja tehnilise poolega segamini. Fotod on alati head, kuid mulle meeldib, kui tekst on samuti juures. Lugejatel lihtsam aru saada, mis toimub ning aitab sõiduki omapärasid edasi kanda. Paraku kipub mul teksti kokkupanemine aega võtma. Seega natuke veel kannatust.
Mis puudutab kaalu, siis ega ta auto mõõtmeid arvestades nii suur ei olegi. Esprit on 80ndate autode keskmisi suurusi arvestades üsnagi pikk ja vägagi lai. Tänapäevaste sõidukitega võrreldes muidugi miniauto. Tühja paagiga 1232kg. Oluline osa "ülekaalust" tuleb selliste superautodele mitteomaste mugavus- ja lisavidinate pealt nagu konditsioneeri süsteem, täisnahast salong koos vaipadega, kõikvõimalikud elektriga liikuvad elemendid (aknad, antennid, peeglid, luugid jne). Oma osa kaalu tõusul võrreldes varasemate mudelitega on ka "rohelisel mõtteviisil". Ehk autol on katalüsaator, heitmeid vähendavad lahendused (neist ehk hiljem) jms. Iga element võtab kilo või pool ning mass hakkabki kasvama. Nagu varasemalt olen maininud, siis ülesehituselt (raam+kere+mootor+k.kast) on samad mis 1980 aasta esimestel Turbo Esprit'del. Huvitav on pigem see, et igasuguste tänapäevasemate lisade lisandumisega on 1992 aasta auto kaal (1232kg) jäänud sisuliselt samaks, mis samal autol 1980 aastal (1220kg). Esprit'd lahti võttes olen aru saanud, kui palju on Lotus panustanud auto kaalu vähendamisele ja mugavusvarustuse säilitamisele. Kohati täiesti uskumatud lahendused neil.