25-09-2024, 10:51 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 25-09-2024, 10:52 AM ja muutjaks oli Jesper.)
(25-09-2024, 09:01 AM)mellpoiss Kirjutas: Kas keegi siit kaine peaga väidab, et 0,2048 on väiksem kui 0,20?
A miks siis üldse miskit ümardama peab, sõnastus ütleb ju, et kõik mis ületab 0,20 läheb teise tariifiga.
See on palju laiem küsimus kui automaks - kuna absoluutset täpsust millegi mõõtmisel ei ole võimalik saavutada, siis tavaliselt määratakse mingi täpsus (inglise keeles precision), mis sõltub kasutatavate mõõteriistade täpsusest ning ümardatakse kõik tulemused selleni. Mugavuse mõttes käib meetersüsteemis täpsus tavaliselt suurusjärkude kaupa, on küll olemas näiteks joonlauad, mis mõõdavad 0,5mm sammudega, aga see on vähelevinud. Nüüd selleks, et kuskile mingit tulemust kirja pannes lugeja aru saaks, mis täpsusega see mõõdetud on (või mõõtma peaks), kasutatakse arvu järkusid - näiteks kui ma ütlen, et mingi asi kaalub 1,1kg, siis see tähendab, et ma mõõtsin seda 100g täpsusega, kui ütlen et 1,100 kg, siis järelikult mõõtsin seda grammi täpsusega. Ehk, erinevalt laialt levinud arvamusest, need nullid kümnendmurru lõpus on olulised ja neid ei tohi tehnikaga tegelemisel lihtsalt meelevaldselt ära jätta.
Nüüd kui seadusandja on (minu arvates mõistlikult) otsustanud, et nii võimsuse kui kandevõime mõõtmisel on täpsuseks 1 ühik, siis nendevaheline suhe võiks olla sajandiku täpsusega - seega pandi seadusesse kirja 0,20, mitte 0,2 või 0,2000. Seega tuleks seaduse rakendamisel sellest soovist ka lähtuda - see 0,0048 ei ole enam mõõtetulemus, see on müra.
Ja lõpuks, seaduses on kirjas, et "ületab 0,20", ehk siis jah, ma mitte ainult ei väida, vaid ütlengi suht kindlalt, et 0,2048 ei ületa antud kontekstis 0,20. Kuidas juristid seda lahendavad, ei tea, aga teaduse ja tehnika maailmas lihtsalt on nii ja moos.
Lisaks offtopicu korras saadan tervitused kõigile neile tontidele, kes edastavad GPS-ist koordinaate stiilis "47.92145050227231, 0.21734071853190687" ja nõuavad, et ma need TÄPSELT sedasi ka kirja paneks - Põrgu on liiga kerge karistus sellise rumaluse eest...