06-11-2024, 22:45 PM
(05-11-2024, 01:19 AM)Jesper Kirjutas: Mis ma oskan öelda - eks palju edu siis selle 1988.a. õli hankimisel - raske on, aga peab ära kannatama, sest asi pole ju õige, kui nukkvõlli õlikanalisse "miski" ei ladestu. Sest 1988. aastal ladestus.
Classic õlisid toodavad päris mitmed tootjad, päris igas poes letikaup ei ole aga pigem on ikka suht vabalt saadaval.
Ma olen elus mitme mootori lahutamisel esiteks veesärgist igasugust soga kätte saanud, teiseks õlikanalistest ja karterist on musta mullalaadset sadet paraja topsitäie välja kaevanud. Ummistunud nukvõlli õlituslatte on ka nähtud, tagajärjeks paar mm madalamaks kulunud nukk. Samuti ei ole vanatehnika kontekstis korrektne sinu väide, nagu oleks kõik tänapäevased õlid on mäekõrguselt üle 80ndate omadest. Enamikest tänapäeva õlidest ei leia näiteks tsingilisandeid, mis kaitsevad tööpindasid suurte löökkoormuste eest.
Lisaks veel omast kogemustest erinevate sama viskoosusega õlidega katsetades auto mootorites võivad õlikulus päris suured erinevused välba jooksul olla. Bmw M52 mootorile näiteks ei meeldinud Mobil 1 õli, hüdrotõukurid kippusid tiksuma. Liquy Moly või Motuliga seda probleemi ei olnud.
Kokkuvõtvalt tänapäevase igapäevasõiduki kontekstis piisab jah kui tehase soovituse järgi õli sisse panna. VAnatehnika puhul tuleb vahest loomingulisemalt läheneda, eriti kui auto vahest näiteks ringrajal käib või kasvõi talverallist osa võtab.