05-12-2024, 12:56 PM
(05-12-2024, 12:24 PM)wax Kirjutas: Toomase mõte teiste sõnadega:
Mootorsõidukimaks | Transpordiamet Keri allapoole, KKK nr 14.
Kõik sõidukid, mille registrikanne on olnud peatatud vähemalt 7 aastat, kustutatakse 2026 aasta 1. oktoobril registrist automaatselt. Selle vältimiseks tuleb sõiduki registrikanne enne kustutamist taastada. Säilib võimalus sõiduk registrist ajutiselt kustutada.
Ka mul mõned autod, mis on vähemalt 7 aastat olnud peatatud kandega, ja nende ülevaatusekõlbulikuks saamiseks läheks rohkem aega kui 2026 aasta oktoobrini. Sõiduk on alles, kustutatakse registrist, ja omanik ei saagi mitte midagi teha, sest: Peatatud kandega sõiduk. Sõiduk kantakse registrisse pärast tehnoülevaatuse läbimist ja kindlustuslepingu sõlmimist.
Aastal 2024 ei saa tõepoolest peatatud kandega sõidukit ajutiselt registrist kustutada. Aga Riigikogu menetleb eelnõud nr 461SE, millega selline võimalus luuakse. Kas just täpselt 1. jaanuarist 2025 see ka IT-lahendusena on valminud, seda ma ei tea. Räägitakse midagi 1. oktoobrist. Kui seadus on muudetud ja IT-lahendused tehtud, siis saab peatatud kandega sõiduki ajutiselt registrist kustutada ja sellega vältida automaatset kustutamist.
See on kirjas seaduseelnõus 461SE alates selle Riigikogule esitamisest juulis 2024 ja ma olen seda linki neis haakuvates teemades korduvalt jaganud. Teen seda uuesti - https://www.riigikogu.ee/tegevus/eelnoud...se-seadus/
Ja et ei peaks näpuga järge ajama, siis see tulevikus jõustuv säte on praegu eelnõus sellisel kujul:
10) paragrahvi 77 täiendatakse lõigetega 8.5 ja 8.6 järgmises sõnastuses:
”(8.5) Kui mootorsõiduki omaniku või vastutava kasutaja valduses on sõiduk, mille registrikanne on olnud peatatud kauem kui seitse aastat, peab ta:
1) sõiduki registrikande taastama käesoleva seaduse § 264.4 lõike 2 kohaselt;
2) taotlema sõiduki ajutist registrist kustutamist käesoleva seaduse § 264.4 lõike 3 kohaselt või
3) andma sõiduki üle jäätmeseaduse § 26.3 lõike 1 nõuetele vastavale jäätmekäitlejale.
(8.6) Käesoleva paragrahvi lõike 8.5 punktis 3 nimetatud toimingu tegemiseks peab sõiduki vastutav kasutaja saama sõiduki omaniku nõusoleku.”