19-03-2025, 16:06 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 19-03-2025, 16:25 PM ja muutjaks oli spitfire.)
(18-03-2025, 00:24 AM)Lauri_L Kirjutas: Kui auto ostsin, siis rool oli keeramisel raske ja poos. Kohe nii, et ei saanudki enam aru, kas ja kui suur on seejuures roolilõtk. Välisel vaatlusel ja testimisel liikusid sisemised rooliotsad lati sees mugavalt üles alla - puksid kulunud. Pärast lahtivõtmist selgus ka tõsiasi, et hammaslatt ja tigu olid oluliselt kulunud. Hammaslatt keskel enam, äärtes vähem. Korpuses oli auk, kust ilmselt oli vett sisse pääsenud. Kas see latt ka kinnituspukside sees loksus - ei mäleta. Kogu pilti arvestades väga võimalik, et nii oli. Selle lati saatsin sirge seljaga Lotusesse taastamisele, sest kogu mäng oli pehme mis pehme.
Kui natukene erialafoorumeid uurisin, siis seal alustatakse Esprit roolilati teemat järgnevalt (kaudne tõlge inglise keelest): Esprit puhul on roolilõtk tüüpprobleemiks. Enamasti avaldub see rooli kergel liigutamisel kahe sõrmega üsna suures ulatuses nii, et esirattad ei liigu üldse (täpselt see, mis on nüüd käesoleval autol), kuid mitte alati. Probleeme on mitu. Esiteks roolilatti kinni hoidvad klambrid kipuvad lahti jooksma, puksid annavad järgi ja latt hakkab raami suhtes liikuma (nagu ksf Spitfire võimalusena märkis). Teiseks, rooli kardaanliigendid on kulumisele väga vastuvõtlikud. Käe vahel lõtku ei ole tunda. Kui aga rooli keerata, siis liigenditele hakkavad tekkima muuhulgas teljesuunalised jõud ning tekib liikumine nuutides, mis ühendavad kahte liigendit omavahel. Ühenduspolt on väljalõikega, mis võib samuti kuluda ja selle tulemusena hakkab üks liigend teise suhtes sisse-välja liikuma. Kolmandaks on suur kuluja rooli hammaslatt koos teoga ning see kipub tööpiirkonnas kiirelt kuluma (nagu ksf Marko võimalusena märkis). Lotus Esprit ilma roolivõimendita roolilatt pärineb Ford Fiesta MkII / Capri alt, seda on küll sisendnuudi osas modifitseeritud, kuid see ei muuda seda piisavalt tugevaks Esprit' 215-laiusega esirehvide jaoks (minu Esprit S3 on ees 195, Esprit HW aga 235). On äärmiselt tähtis meeles pidada, et Esprit'd juhtides tuleks hakata rattaid pöörama siis, kui auto juba liigub.
Ja nüüd on ka selge, et Lotus need lati taastamisel ka ise kinni paneb. Kui mul tekib aeg ja võimalus, siis püüan selgeks teha selle ava võimaliku olemuse või vajaduse. Kahtlen, et see tulemust annab. Ei saa ju see auk seal tootmisest olla?
Mis puudutab seda auku korpuses, siis minu pakkumine, et ilmselt on see õhu sisse/välja auk, rooli servast serva lapates on roolilatt ju üks suur lõõts, mis pumpab õhku ühest lati otsast teise. Eks selle tuulutamisega vahetab ka määre asukohta. Mul on neid latte garaazis mitu tükki, huvi pärast võib vaadata kuidas seal seisud. See õhu pumpamine lahendatakse vahel nn balanss voolikuga ühest lõõtsast teise, kui oluline see hobikal on, ei tea, aga eks ta hoiab lati sees hea kliima, välismõju min.
Ei saa välistada ka, et see auk oli määrde lisamiseks. Kuna uued laagrid on rebuild latil loodetavasti kinnised, siis need enam määrde auku ei vaja.
Aga suurem küsimus on, et miks nii kergel autol, millistel üldjuhul olematud läbisõidud, on latid kulunud? Ilmselgelt on see koht kus on kokku hoitud. Kui see latt Fiesta/Capri all kestab (ma ei tea vb oli probleem ka seal), siis siin laiem rehv, kiirem tigu ja kokkuvõttes ongi suuremad koormused. Kõik ülalpool kirjeldatu viitab sellele, et originaal laagrid jäävad nõrgaks ja see ülemäärane kulumine saab alguse tugilaagri lõtkust. Võimalk, et seal on ilma separaatorita laagrid kus kuulid/rullid jooksevad ühte serva kokku, hõõruvad omavahel ja sealt see pull algab, kõik muu on juba tagajärg. Puksid ja kausid on originaalis ka plast/nailon. Loodetavasti Lotuse rebuild saab pronks puksid aga olulisem on, et ka kinnised separaatoritega korralikud laagrid.