02-04-2025, 08:19 AM
(01-04-2025, 21:13 PM)tõnn Kirjutas: Sinule on see jah, otse sõit või mis iganes 1, 2, 3 mahasõit.Liikluse sujuvuse ning vastastikuse viisakuse mõttes on väga oluline näidata suunatuld ringliiklusega ristmikult maha sõites - sõltumata selles, et enda jaoks võib see tunduda otse sõitmisena. Põhjuseks on see, et vähemalt eesti liikluskorraldus on selline, et ringristmikule sõitvatele juhtidele on paigaldatud anna teed märk ja mööda ringi liikumine on OTSE sõitmine sõltumata rooli asendist. Lisaks seaduse järgimisele on sellel suunamärguandel ka oluline tähendus olukorras, kus ringile sõitu ootab juht, kes seaduse järgi peab andma teed ning lähtub sellest, et suunamärguande puudumisel on ringil seaduse järgi kavatsus liikuda mööda ringi edasi.
Kuid minu, ehk vastu tuleja jaoks on selline juht järjekordne lammas kes oma käitumisega pidurdab liiklusvoogu kuna mina eeldan, et kui ringil olev juht ei näita suunda siis ei välju ta ringilt. Järelikult pean mina seisma jääma ja teed andma.
Kui sa näitad suunda ringilt väljudes siis saan ka mina sõita ringile ilma seisma jäämata.
Paljud juhid ei täida seda nõuet anda märku ringliiklusega ristmikult väljudes sellest parempöörde manöövrist suunatulega märki. Aga kahetsusväärselt paljud kasutavad roolis ka telefoni, sõidavad joovastavate ainete mõju all või eiravad fooritulesid. Nii Eestis kui ka "välismaal" on liiklusnõuete vastu eksivaid liiklejaid ja ilmselt liiga palju.
Õigustada ennast sellega, et minul on oma loogika ja sellest loogikast peavad kõik teised aru saama, on väga enesekeskne. Ka seaduste kirjutajatel on oma loogika - seejuures on siiski õigusnormide kirjutamise taga meeskonnatöö ja spetsialistide analüüs. Alati see ei õnnestu, kuna inimkäitumine võib olla erinev ohutust käitumisest. Vahel on normid liiga formalistlikud, vahel liiga keeruliselt sõnastatud. Osa üldiseid norme ei sobi teatud olukordadesse või tunduvad mingis olukorras ebavajalikud. Nii on, ideaalset maailma ei ole.
Mina näiteks jätan ka südamerahus suunamärguande andmata, kui olen üksinda. Kui aga minu käitumine võiks mõjutada kedagi teist veel, siis teen seda alati. Ma olen isegi pideva joonega kohas teinud pöörde või sõitnud keelumärgi alt sisse, kuid ainult olukorras, kus olen mitu korda eelnevalt veendunud, et ma tõesti mitte kedagi sellega ei takista isegi teoreetiliselt mitte. Meie liikluse probleem ei ole mitte loovalt mõtlevad inimesed ja reeglite jäikus, vaid see, et teistega ei arvestata.
Jesper - kui Sa järgmine kord näed, et Sinu taga on mõni teine liikleja või keegi on ootamas võimalust ringile sõita, siis näita ikka suunatuld. See ei ole raske ning on osa meie üldisest kultuurist. Mina näiteks olen ka maha sülitanud, kuid ei tee seda kunagi olukorras, kus mõni teine inimene on läheduses.
See ringilt maha sõites suunatule näitamise teema kerkib iga paari kuu tagant üles. Ja ikka tuleb selgitada, et ei ole võimalik kehtestada erireeglit "miniringile" ja suurele ringile, kus ringile sõitvat juhti teistest suundadest lähenevad juhid ei näe ja seega ei tea, kas see ringi mööda lähenev juht sõidab "otse" või on tegemas mingit sorti pööret. Lihtsad ja jäigad reeglid on vajalikud selleks, et käituksime ühtmoodi ja reeglid oleks hõlpsasti meelde jäetavad.
Soovin rahulikku ja teineteist toetavat liiklemist kõigile!