02-04-2025, 10:58 AM
(02-04-2025, 09:40 AM)maaks Kirjutas:Kusagil tuleb ka liikluses harjutada olukordi, mis reaalses elus ette tulevad.(02-04-2025, 08:56 AM)vootele Kirjutas: Kui üks indiviid leiutab tavalisest erineva süsteemi (mis siis et enda arvates loogilise) ja asub seda praktiseerima, siis see on segaduse tekitamine. Teised ju ei tea, mida tähendab vasak suund enne ristmikku - minu jaoks tähendab see kukuud, kes ei õppinud autokoolis liikluseeskirja selgeks.Ma elukoha tõttu olen aeg-ajalt sunnitud kasutama "TPI ringi" ja seal on ikka aeg-ajalt igasuguseid asju nähtud. Paraku on ühed kõige sagedasemad "anomaaliate" põhjustajad õppeautod.
Levinud anomaaliad on vasak suund, parema suuna sisse lülitamine reavahetuseks ENNE mahasõitu (et siis alles järgmisest maha sõita) - oinad ma ütlen
Kuidas Sa ise lahendaksid olukorra, kus Sa oled ringliiklusega ristmikul 2. sõidurajal (sõiduridu loetakse meie liikluses paremalt vasakule ehk tee äärest tee keskosa poole) ning Sul on vaja väljuda ringristmikult (st teostada parempööre), kuid selleks on ette nähtud üksnes 1. sõidurada? Kõige ohutum viis selliseks õigeaegseks sõiduraja vahetuseks on teha seda eelmisel või üle-eelmisel mahasõidul, millelt on lubatud parempööre mõlemalt sõidurajalt. Parema suunatulega antakse märku nii parempöördest kui ka sõiduraja vahetamisest. Kui sõidurada vahetatakse täpselt mahasõidu lõpus, siis ei tekita see mitte kellelegi ohtu - ei naaberrajal parempööret sooritavale juhile ega ka taga sõitvale juhile.
Ainuke, kes närvis võib olla, on õppeautost möödasõitu teostada sooviv tagaliikuja, kes püüab kahe mahasõidu vahele jääval alal omakorda ümber rreastuda või isegi sõita sisemiselt rajalt parempöördesse järgmisel mahasõidul, kus on ainult üks sõidurada parempöördeks.
Ma kuulaks ettepanekut, kuidas sellist manöövrite jada teha nii, et teised Sind oinaks ei peaks.
NB! isegi ringile sõites ei ole võimalik valida kohe "õiget" sõidurada, kui lähened Ehitajate teelt Nõmme poolt ja soovid lõpuks jõuda Akadeemia teele. Kui hakata sõiduraja vahetamist tegema pärast mahapöörde kohta, siis on distants lühike ehk ei pruugi jõuda enne parempööret õigele sõidurajale (st teed parempöörde keelatud rajalt), teiseks võib juba keegi olla parempoolsel rajal (näiteks Sõpruse pst poolt lähenev ja kiirem juht, kes näeb vaba rada või tagaliikuv ja veidi varem sõidurada vahetav juht) ja kolmandaks võib teiselt poolt Ehitajate teelt paremale Akadeemia teele sõitev juht arvata, et sisemisel rajal olev juht jätkab ringil liikumist, mitte ei sõida Akadeemia teele ja püüab liiklust sujuvamaks teha samaaegse ristmikule sõitmisega.
Palun nüüd selgitust, kuidas saab paremini.
Tartu näide on väga hea sellest, kuidas mõnikord üldpõhimõtetest tuleb teha erand ning et alati ei ole võimalik ehitada nö klassikalist ringristmikku. Nimelt on ette nähtud ka see, et liiklusmärk "sõidurajad ja -suunad" peab näitama tegelikku liikumise suunda. Nii ongi tekkinud ebakõla, millele paremat lahendust on raske leida.