04-04-2025, 15:53 PM
(04-04-2025, 10:34 AM)indreksirk Kirjutas: ...
Esiteks – alates 01.07.2011 ei ole enam sellist normi, mis kohustaks ümberreastumist sooritavale juhile teed andma. Ümberreastumine on tavaline manööver, mille käigus tuleb veenduda selle ohutuses ja teisi mitte takistada. Ärge palun kuulake ksf!v6sa soovitust ja kui hea ksf! jääb oma seisukoha juurde, siis palun lahkelt ka vastav LS norm teistele teada anda.
...
Tänan tähelepanu juhtimast halvale sõnastusele. LS ei sätesta tõesti tee andmise kohustust. Aga...
Kuidas siis mõista ja kuidas ignorandiga käituda?
LS § 39. Juhi märguanded
(1) Juht peab andma suunamärguande vastavalt liiklusolukorrale õigel ajal, kuid mitte hiljem kui kolm sekundit enne sõidu, manöövri või sõiduki peatamise alustamist. Suunatulemärguanne peab jätkuma manöövri ajal ja tuleb lõpetada kohe pärast manöövrit, käega märguande andmise võib lõpetada vahetult enne sõidu alustamist, manöövrit või sõiduki peatamist. Juht peab pärast suunamärguannet veenduma, et talle antakse teed ja et sõidu jätkamine on ohutu.
Olen rida vahetavast autost tagapool. Tema paneb suuna sisse ja hakkab peale vajuma. Annan signaali, mille peale saan keskmist näppu, veel järsema roolipöörde reavahetuseks ja pidurikontrolli. Sõidan sirge näoga talle sisse, sest " Juht peab pärast suunamärguannet veenduma, et talle antakse teed ja et sõidu jätkamine on ohutu." ? Ma olen seni oma rumaluses sissesõitmist ikka vältinud...
Reaaluses tuleb sõita arvestusega, et minust eespool rida vahetaval ongi õigus olla loll ja ignorant ning labaselt tee kinni panna. Seni on õnneks läinud nende autodega, millega avariid ei soovi. Palun vabandust, kui ma nüüd sellise käitumise propageerimisega olen liiklusohutust kahjustanud, aga ma ei nõustu.
Ning ise rida vahetades ootadki senikaua, kuni mõni endasugune rumal Su vahele laseb. Sest targad teavad, et ega peale ei tulde, sest: " Juht peab pärast suunamärguannet veenduma, et talle antakse teed ja et sõidu jätkamine on ohutu."
Normaalsete juhtidega saab asjad sõbralikult korda. Probleem on enesekesksete seadusteadlikega.