26-04-2025, 22:10 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 26-04-2025, 22:14 PM ja muutjaks oli Lauri_L.)
(24-04-2025, 07:50 AM)_rein_ Kirjutas: Minul on värvimata osale paigaltatud 10mm teras plaat.Selle laua 3mm plaadist on mulle hetkel piisavalt. Kuna laud on heasti sügav (80cm) ja mitte nii väga lai (125cm), siis pigem on otstarve peenem nokitsemine ja koht, kus teinekord arvuti lahti lüüa. Viimane on üsna vajalik, kui midagi kiirelt vaja leida on. Muidu jookse tuppa ja siis tagasi - kulub terve igavik, mille saaks garaažis toimetamisele kulutada. Nutitelefon mulle ei meeldi. Liiga väike ja paberit välja ei saa printida.
Aga lauaga toimetamine on jätkunud igapäevaselt mõni tund päevas vastavalt vaba aja olemasolule.
Seniks kuni laud ise kuivab, võtsin pulkadeks valgusti. Täiesti ulme, kui lihtsa asja on suutnud venelane nii keeruliseks ajada. Lihtne lamp ja sees hulgaliselt seibe, võrusid ning tifte. Meeletu vaev lihtsa asja valmistamisele kulutatud. Kui pole varem sellist lahti võtnud, siis esmakordsel tegemisel võtab kohati isegi vanduma.
Kõik värvitud osad lihvisin siledamaks peenema liivapaberiga. Kuppel ise oli emaili all. Emaili pole üldiselt kasulik maha lihvida, sest selle alune pind on üsna inetu. Aga mis teha, välimus oli ikkagi nii palju käest ära, et heaks seda enam leotamise ja pesemisega ei saanud ning paar mõlki ja füüsilist kahjustust oli ka.
Kupli tagaosa (bakeliidist vist) lihvisin üle karukeelega ja sai rahuldav. Lülitit sellel lambil mulle tulles ei olnud - selle kohapeal oli vaid auk. Valisin sinna kõige säravama ajastutruu lüliti, kuid siis selgus et lambi sisu enam sinna sisse ei mahu. Võtsin oma antiik-kola kasti välja ning leidsin sealt veel paar-kolm enam-vähem sama ajastu lülitit. Need olid küll fotol olevast madalama profiiliga (kõrgus kuni 1,5cm) aga ikkagi sisse ära ei mahtunud. Silma järgi ütleks, et ohutuks tööks oleks vaja olnud ca 7-8mm kõrgusega lülitit (mõõt koos klemmidega). Mina sellist kuskilt ei leidnud ja ei kujuta ette mis ime seal originaalis olla võis. Mul treipingil sama valgusti, aga selle töösse lülitamine toimub pingi paneelist. Kokkuvõttes ei jäänudki muud üle, kui pressisin olemasoleva lüliti sinna ikkagi sisse, natuke modifitseerisin et madalam saaks, kuid kaablit sinna enam taha panna ei saanud. Jääb paljalt augutäide, et silmal parem vaadata oleks.
Sai selline. Vähemalt on autentsus olemas. Lambi painduva varre ning muud metallist kroomitud detailid puhastasin samuti karukeelega.
Sahtlid on valmistatud 1mm terasplekist, käepideme poolne ots 2mm terasplekist. Põhi ja küljed on ühes tükis painutatud, otsaserv ja esiosa külge punktitud. Siin oli natuke painutamist ja töötlemist, et ajaga loperguseks vajunud küljed taas vormi saada ning et sahtlid oma kohal sahtliboksis otse püsiksid. Punktidest lahti rebenenud kohad lasin elektroodiga ettevaatlikult jälle kinni.
Pärast painutamist-punktimist käisin sarnaselt lauale endale ka sahtlid terasharjaga üle ning lihvisin suurema rooste ja karmimad kohad maha.
Et oma aega kokku hoida ja et sahtlite sise- ja välispind tugevam saaks, värvisin need esialgu tugeva ning kiiresti kuivava kahekomponentse värviga. Minu sinine alküüdvärv kuivab kõvaks nädalatega, fotol olev roheline on vasaraga töödeldav juba järgmisel päeval. Ülevärvitav 5-6 tunni pärast peale pealekandmist. Nii ehk naa on töölaud ning suurtesse ja tugevatesse sahtlitesse tuleb ka rauda sisse. Seega peab värvkatte mehaaniline tugevus võimalikult hea saama.
Kohe kui roheline alusvärv kuivaks sai, pöörasin sahtlid teist pidi ning värvisin käepideme poolse (nähtava) osa siniseks nagu ülejäänud laud. Roheline värv suletud sahtlitega kuskilt välja paistma ei hakka.
Kui kruustange ma tagasi laua külge ei pane, siis laua vasakus nurgas olnud "alasi" läks oma kohale tagasi. Lihvisin selle natuke siledamaks, sest eelmised omanikud olid seda igati sihtotstarbeliselt kasutanud. Tegemist on siis terasplaadiga mõõtudega 20x30cm ning paksusega 4cm. Lauaplaadi külge kinnitub see altpoolt kahe pika poldiga mis läbivad nii laua metallist plaati, kui selle all olevat laudadest aluspinda.
Oma töökoja metallist plaatidega lauad olen alati pärast korralikku puhastamist (või kui on olnud värske plekk) üle poleerinud WD40 õliga. Selle laua puhul muutis see plaadi tooni nautke pruunikamaks (lisas olemasolevale toonile kontrasti), kuid palju-palju siledamaks ning mis kõige olulisem - vähem vastuvõtlikuks korrosioonile. See ei tähenda, et laua pind õline oleks. Ei ole õline, on täitsa puhas ning palja käe all väga mõnus ning sile.
Värvkate on juba mõnevõrra kuivanud ning roklaga sai see ettevaatlikult oma kohale viidud.
Ning kohe ka sahtlid sisse proovitud. Sahtleid veel päris lõpuni kinni lüüa ei usaldanud, sest kaks värsket kihti värvi võivad omavahel veel nakkuma hakata.
Sahtlid on kuratlikult head. Piisavalt kõrged ja laiad, heasti sügavad ning väga toekad. Kolme ülemisse sahtlisse mahub 25 väiksemapoolset (punane) hoiukarpi või 16 keskmise suurusega hoiukarpi. All on suur sahtel ja sinna saab juba miga iganes ära mahutada. Eks aeg näitab.
Selline see väike projekt saigi. Juurde vedasin elektritoite ning eraldi lüliti, mille kaudu saab valgusti tööle lülitada. Karbik valgustini jookseb täpselt tasapinna ülemise riiuli tagant seina pealt. Kokkuvõttes oli väga nauditav nokitsemine. Kokku tuli kulutatud töötunde 26. Saan vaid öelda, et sellise vana asja korda putitamine tasub ennast võrreldes uue samaväärse asja ostuga igati ära. Saab soodsamalt ja saab palju toekama asja. Pealegi ise tehtud, hästi tehtud!