Eile, 13:33 PM
(Eile, 11:36 AM)wagoneer Kirjutas: Investeering päiksepaneelidesse peaks ka ikka kajastuma lõpphinnas? Palju maksab tänaval asetsevast särtsujaamast "tankimine"? See viimane huvitab tegeliklt ka. Kas seal kehtib mingi kindel hind või liigub see samamoodi päevas 10 korda üles alla nagu tanklas vedelkütuse hind? Kas need erineva võimsusega särtsusaamise putkad on sama hinnaga,lihtsalt ühest saad suurema hooga elektrimolekule? Või peab selle eest ka rohkem maksma? Kui ma mingit lepingut vastava särtsuputka omanikuga ei oma,siis kas üldse saan osta?
Vägisi tahetakse proovimiseks anda mingi suurem hiina ime mis ainult elektrit tarbib. Loomulikult on seal kaasas ka kaart millega tankimine täiesti tasuta mulle oleks
Kui tahetakse anda proovimiseks, siis võta, proovi ja räägi teistele ka. Mul plaanis ka mõned proovisõidud, kuid ma ei tea, millal jõuab.
Lisaks avalikele elektritankla hindadele huvitab mind ka elektriauto hoolduste hind ning intervall.
Diisli ja elektrihindade võrdlemisse lisaks veel mõned tegurid.
Sisepõlemismootoriga autod omavad akutrellidega võrreldes "übersuurt" paaki, kuid tankimine kõikuvate hindade kontekstis palju raskem. Paned ikkagi paagi täis selle hinnaga, mida kõige soodsam tankla müüb ja siis uhkeldad akutrelliomanike ees, et sa sõidad ühe paagiga 1000km, lõdvalt. Diislit, bensiini ja erinevaid gaasilisi kütteid sa kodus ise ei valmista.
Akutrelliomanik samas saab laadida lisaks tanklatele vahel ka kodus. Eriti ülbe on mitme lepingu omamine, mille vahel saad valida - kas fikseeritud- või börsihinnaga.
Vajadusel saab oma kütust ise "valmistada". Paneelid katusele ning siis laadur, mis eelistab su rattaid võrku müümisele.
Elektriauto paagil on samas üks erisus - seda saad tühjaks laadida ilma diislit või bensiini joomata. V2L - vehicle-to-load on siis see nn. tehnoloogia, uuematel masinatel suskad aga adapteri laadimispistikusse ja võtad sealt ~3kW 240V särtsu välja. Sellega kannatab täiesti normaalse eramaja ära toita, kui sa just elektriga ei küta.
Samas, kui sa endale eramaja ning elektriautot saad juba lubada, siis mõne sendi pärast pole mõtet minna auto juurde juhtmeid ümber ühendama.
V2L edasiarendus V2H (vehicle-to-home), mis võiks automaatselt su kodu ära toita kõrge elektrihinna ajal, tuleb ilmselt turule nädal peale seda, kui oled omale ilma selle tehnoloogiata elektriauto ostnud ning siis teatavad kõik tootjad nagu ühest suust, et oi seda asja me puhtalt tarkvara uuendamisega teile pakkuda ei saa
, osta uus auto.V2G (vehicle-to-grid), mis võimaldaks autost elektrit ka võrku müüa, on alles mägede taga.
Elektriautot ostes hoidke oma masuudipressid alles. Saate sõita talvel diisliga ja suvel ning rahu-noobelist ilmajäänud teglelaste alustatud protestisõdade ajal odavama elektriga.
Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.