16-05-2026, 18:13 PM
(16-05-2026, 12:13 PM)isandpauk Kirjutas: 600l vett jahutada 60 kraadi pealt 40 peale eraldab AI arvutuse kohaselt ~14kWh energiat. Kui selline jahtumine tekib sul täpselt ajavahemikus hommikust õhtuni, siis eraldab sinu akupaak keskmiselt ~1kW. 5cm isolatsiooni peale kerida peaks olema enam, kui piisav.
Tegelikult võiksid lisaks soojustuse paigaldamisele oma sooja vee kasutuse üle vaadata ja mõelda, kas see puudega kütmine suvel on mõistlik. Mina paigaldaks väikse elektriboileri peale akupaagi soojusvahetit - sellise, mis vähemalt ühe pesu jagu sooja vett hoiustab. Nii on suvel soe vesi olemas ilma kütmata ja talvel küttes on boileri sisendis juba kuum vesi mis tähendab, et selle soojendamisele elektrit ei kulu. Lisaboonusena saad selle, et suvel soendab akupaagis olev vesi trassist/kaevust tuleva sigakülma vee mitmed kraadid üles enne, kui see boilerisse jõuab. Elektrikulu on selle võrra väiksem ja tuba püsib jahedam.
Kui suvel puudega kütmine täidab tervisliku sammude normi, siis lase edasi.
Mul on 100L ja 50l luxi boilerid seinal olemas ja kunagi tootsid sooja vett,hetkel naine kokkab puukesküttepliidil ja vajadusel saan akupaagi soojaks ajada ka hakke pealt katelt küttes.Kütaks hää meelega elektrilt aga kuna olen eilsest ametlikut töövõimetu juba siis riigilt saadav toetus mõnisada eur ei kannata paraku elektrilt kütta.Seetõttu ongi selline skeemitamine ja akupaak peab ka reaalajas sooja vee sees hoidma.Kui panna pur ja vill kõrvuti siis villa kasuks räägib ka see,et kui kunagi paak saba annab siis võtan kasuka ümbert ja uuele paagile uuesti ümber ja olemas...