25-06-2026, 22:00 PM
(25-06-2026, 11:27 AM)Formika Kirjutas: Teisel pildil näha akude ümberlülitamise lülitit, mida pole ka ühelgi ZIS-l näinud. Autol on kaks 6V akut, miks neid oli vaja ümber lülitada ja miks ei võinud nad paralleelselt taga olla, ei tea.
Lisan ka enda varudest pildid ja samuti sellest, kuidas see lüliti koos juhtmestikuga originaalse auto peal säilinud on. Loodetavasti annab parema ülevaate. Auto on küll 1946. aasta oma, ning kataloogi järgi seda ei tohiks seal olla, ehk tõenäoliselt paigaldati see hiljem. Kontaktid on elektrit juhtivast vaskmaterjalist, mis siis on ajaga kohati roheliseks oksüdeerunud. Lisaks olid selle lüliti peal mootoriruumi pool veel kolm kõvast kummist poltide katet, millest kaks on mul enam vähem heas seisukorras säilinud, võibolla saab teha 3D mudeli ja järgi teha. (viimastel piltidel näha)
Lüliti juhtmestik peaks jooksma originaalis allapoole ja tulemüüri kattepapi peaks paigaldada enne lülitit, kuna see läheb sinna alla.
Iseenesest kasulik asi, kuna tülikas olnuks kogu aeg esiistet tõsta, et akuklemme ühendada. Minu kahel 1946. aasta autol sellist mugavust originaalis veel polnud, aga kolmandal 1955. aasta autol juba oli ja nii kavatsen ka taastamisel teha. Ühes kataloogis oli ka selle kohta kirjas, skeemid olid ka, ühel üks aku ja teisel kaks, aga hetkel pole mul seda käepärast. Ei oska seega põhjalikumalt kommenteerida.