19-07-2026, 23:49 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 20-07-2026, 18:34 PM ja muutjaks oli aatom.)
Oman seda autot (kollektsiooni vanim) 2017 aastast ja kuna miski paar aastat tagasi tulid selle autoga seoses päris huvitavad paberid / ajalugu välja, lisaks selgus, kui tähtis lahkunud eelmisele omanikule see auto oli, siis võiks ju nagu kuskil päevikut pidada.
Alguspunkt selline, et miski 10 aastat tagasi tekkis mu kogutud Saabide kõrvale kiiks, vajaks miskit teistsugust ajaloolist "igamehe autot", samas mis poleks Beetle / Fiat 500 / Citroën 2CV / Mini. Ja ma ei mäletagi täpselt, kuidas ma komistasin just selle mudeli peale, vist Mini kaudu, mida ei soovinud, sest paljudel Mini, aga see auto on ju Mini eelkäia, hoopis nunnum näeb välja.
Ja nagu ikka, Eestis neid müügis polnud, vaatasin Euroopa poole ja jäi silma üks algupäraselt 1962 aastal Rootsi müüdud auto. Oli paarkümmend aastat ühe vanapaari auto, kui meespool lahkus siit ilmast, siis tütre mees organiseeris müüki. Suhtlesin nendega ja olin üllatunud, kui korra moka otsast mainiti, et nagu õiget ostjat nad ei leia autole (A-Traktor ja näited sellistest, Rootsis võib auto ümber ehitada nagu mopeedautoks noortele, piirates kiiruse jne). Seda üllatunum ma olin, et nad olid nõus selle auto minule müüma, välismaale, veel enam, et nad tegelikult otsisid väga head kodu talle.
Ja nii ma siis ühel hetkel maabusingi lennukiga Stockholmis, Rootsi kroonid taskus, sealt bussi peale, mis viis 120Km lõuna poole, kus tütremees juba mind ootas. Miskitmoodi oli sellel autol ülevaatus, kuigi pidurid olid väga nõrgad ja usaldasid isegi kindlustuse tegema, et ma saaksin Eestisse sõita Rootsi numbritega (taas milline usaldus minu vastu, jäi transiitnumbrite tegemine ära). Nii ma siis nende juures aega parajaks tegin, et jõuaks õhtuse laeva peale, andsin külakostiks toodud kotitäie, ka kangema kraami üle ja alustasin sõitu tagasi Stockholmi laeva peale, mis kulges täitsa viperusteta, isegi vaatamata äkki tekkinud väikesele lörtsi sajule aprilli kuus, täitsa päikesepaistelisel ja suht soojal päeval. Ka Tallinnast kojusõit Viljandi oli suht sündmustevaene, kui välja jätta Sossi mäel tõusul foori taha seisma jäämine, pidurid olid ju nõrgad, aga sain hakkama ja siis miskile tegelasele käis pinda, et va "rootslane" imeliku autoga tuterdab siin ees. Viljandis otsejoones Ark-i, dokumendid korda ja nii ta Eesti registrisse saigi. Vaid numbrid pidin Rootsi tagasi saatma.
Eks kui aega saan, siis jutt jätkub ...