04-10-2004, 14:08 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 04-10-2004, 14:15 PM ja muutjaks oli valdo.)
al Kirjutas:... tuleb polte hakata välja puurima.
Mina olen mugavuse ja efektiivsuse tõttu paljudel juhtudel eelistanud puurimisele ketaslõikuriga lõikamist, mida viin läbi alljärgnevalt.
1. Kui pääseb kettaga ligi mutrile, siis lõikan mutril pealispinnalt maha kaks kanti nii, et lõikepind puudutab poldi keermelist silindriosa. Kui mutri all seib (ja seda ei ole kahju lõhkuda), siis olen teinud lõike lõpuni, vastasel korral olen lõpetanud ca 0,5 mm enne mutri lõppu, et all olevat detaili mitte lõhkuda.
2. Punktis 1. moodusel \"nuditud\" mutter (täpsemalt öeldes selle kaks poldi külge jäänud osa) eemaldub poldist kõvasulampulga abil kergete vasaralöökidega.
3. Kui lisaks alusdetailile tuleb terveks jätta ka polt, siis olen teinud p 1 mainitud lõiked ca 0,5 mm poldi keermesosast väljaspool, st lõiganud lihtsalt mutri kahest küljest \"õhukeseks\". Sellisel juhul saab tavaliselt kõvasulampulga ja vasaralöökidega \"töödeldud\" (õhukestest kohtadest venitatud) mutrijäänused lehtvõtmega vm asjaga torupikenduse abil maha keerata.
4. Kui p.1 kirjeldatud lõike sab piiratud ligipääsu tõttu teha vaid ühele poole, siis saab tihti ühest küljest õhukeseks lõigatud mutri pulgaga/vasaraga \"töödelduna\" maha keerata.
5. Kui ketaslõikuriga pääseb ligi vaid poldipeale (mutrile mitte), siis olen võimaluse korral (kui pääseb küljepealt kettaga ligi) lõiganud maha poldipea - kui all seib, siis seibi pinnalt, kui all ei ole midagi siis terveks jätnud ca 1 mm poldipead, mille lööb torni/vasaraga välja.
6. Kui poldiga ristisuunas ei saa poldipead lõiga, st sellele pääseb kettaga ligi vaid otsast, siis olen teinud 2-3 lõiget õhukese lõikekettaga ning nendevahelise materjali eemaldanud paksema käiakettaga. Kui poldipea all on seib (mida raatsin lõhkuda), olen lõiganud seibini välja. Kui ei, olen terveks jätnud jälle miski 0,5 kuini 1 mm ja löönud poldiköndi pulgaga välja.
7. Kui avanematul poltliitel on tarvis tingimata terveks jätta mutter, mitte polt (nt on olemas keermelõikaja või vastava keerme valmistamisvõimalus treipingis poldi jaoks, kuid puudub keermepuur mutri jaoks), siis olen igal juhul purustanud poldipea. Seejärel saan kätte poldiköndi koos mutriga, mille panen MoS2-likku ja poldiköndi otsa käian lapikuks. Teatud aja (nädalad või kuud) seismise järel panen köndi lapikut otsa pidi suurte kruustangide vahele ja keeran mutri tugeva padrunvõtmega torupikendust kasutades otsast maha.
Mõne katse järel omandub vilumus, st tekib tunnetus, kuidas tuleb lõigata, nii et poltliide avaneks, kuid detaile lõikekettaga ei lõhuks.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel