Teedest, ehitistest ja sildadest

Hakkame aga ülalt Lasnamäelt tulema.Sikupilli keskuse kohal oli paberivabriku söödapärmi tsehh,veel 89 aastal vedasin sealt koorma nimetatud ollust Tartumaale.Ümbritses seda üsnagi kena paekiviaed,sinna suundus ka raudteeharu mis tuli üle tee paberivabrikust.kunagi,veel 60-ndatel suundus sinna ka kitsarööpmeline haru,mis vististi sai alguse kusagilt Veski-Posti kandist.Lähme aga mäest alla.Bussijaama kohal oli jah raudtee ülesõit,olen lapsena paar korda trammiga tõkkepuu taga istunud.Seal kus praegult on Stockmani kaubamaja,seal oli aga hoopis paberivabrik.Säilinud on sellest ainult jupike telliskorstent ja mõned malmist lage toetanud sambad mida nüüd kasutatakse laternate tarvis.Vastas,üle Liivalaia tänava,suurte majade taga aga asus Lennuki tänava saun,osaliselt säilinud hoones tegutseb Õlletorn.Kalevi Spordihalli juures,enne keskhaigla morgi juurde viivat sissesõiduteed aga asus veel 97 aastal üsna tänava ääres üks kahekordne hall maja.Minu teada viimane säilinud,tõsi ümberehitatud kujul,vesiveski kunagisel Härjapea jõel.Lähme edasi Viru juurde.Selle asemel oli suur väljak,mäletan,et veel piimahammaste omanikuna käisin seal mingil avariiautode näitusel.Kuulu järgi olla seal olnud ka linna avalik kemmerg,aga seda ise ei mäleta.Minu mäletamist mööda oli Tallinn -Sadama jaamahoone veel 80 aastal kindlasti alles,millal täpselt lammutati ei suuda praegu meenutada,aga ühtteist on säilinud praegugi.Vististi mingi endine kaubaait.Ja sadama praeguse B reisihoone juures, oli Sadama bassein,Väga hea sügav bassein muuseas.
Kui midagi veel meenub,siis kirjutan veel
Tervitades,Flanagan
Vasta

Sõnumeid selles teemas

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne