31-10-2004, 22:26 PM
martinmannik Kirjutas:649 kohta mäletan ma kindlalt, et tal olid musta värvi torud, seega võis kollane kabiin (mis tegelikult oli selle bussi puhul küll must) pärineda tõesti mõnelt teiselt masinalt. Põhjustena olen kuulnud eelkõige vanemat tüüpi kabiinide ruumikust uuemate ees. Samas, kui te veel mäletate, siis oli paljudel \"vana kooli\" 260-tel põrandakumm mitte täpilise, vaid triibulise mustriga. Nõnda oli see ka 649-l, nii et päris kindel selle bussi vanuses olla ei saagi: ühelt poolt mustad torud (mis viitavad uuemale mudelile), teisalt aga vana kabiin ja põrand (vanem mudel). Muideks, pildil näha olev esivõre vahetati veel paar aastat enne bussi mahakandmist välja, sest pukseerimisel purunenud veotross olevat selle segi löönud. Uus võre oli traditsiooniline kahe tulega ja hoopis ilmetum.Kas Ikaruse mitte jäiga kinnitusega ei pukseeritud, sest õhkpidurid ei tööta kui mootor ei tööta? Ja seega ta sõidaks pukseerijale selga.
90-ndate lõpupoolel Tartus käigus olnud Ikarustest mäletan ma kumera kabiiniga ainult kolme: 01 (6xx), 04 (649) ja 09 (6xx). Sealhulgas tundus ainult 01 kabiin olevat originaalne, millele viitasid ka põrand, käsipuud ja... heh... isegi mootorihääl (mis vanematel bussidel oli kindlasti teistsugune kui uutel).
Mis puudutab nr 57-t, siis naljakal kombel on see üks väheseid busse, mille kohta ma oma kasutadest mitte ühtegi korralikumat fotot ei leidnud. Ainult ühele, mis pärines ´82. aastast, oli ta servaga peale jäänud.