GAZ 2410 ja 3102 armatuur

Natuke eritellimusega Volgade polstritest: Eritellimus on ilmselt õigem väljend kui partei. Mina, ega minu esivanemad pole kunagi parteisse kuulunud, ometigi möödus minu lapsepõlv Volgades ja Tšaikades. Ametnikud ja vaimuinimesed ning nende hellitatud võsukesed said ka tihti tunda riigihoolitsust.
Seega 80-ndate esimesel poolel sain mina sõita 3102-ga millel oli samblaroheline sametpolster, nii istmetel kui ustel. Põrandal olid sarnases toonis karvased vaibad ja tagaaknal rohelised atlass? kardinad. Kõik materjalid olid identsed GAZ 14 kasutatud materjalidega. Sm.Tasku kunagiste GAZ 24 istmete materjal on sama, millest Standard tegi nurgatiivan \"Ringo\"-sid. Sellest võib nii mõndagi järeldada. Seega tehtud Eestis pisut muudetud istmeraamidele.
Gorki autotehases on vist siiani alles tsehh, mis koostab eritellimuse Volgasid, lisades sinna müramatte ja kardinaid, raadiotelefone ja sireene. Uksepolstrid olid järgmised: sameti alla oli kaunite õmblustega tepitud õhuke svamm, mis omakorda oli liimitud aluspapile. Minu Volgagi on uuest peast teistkordselt ja paremini ilmselt samas tsehhis üle värvitud.
Igas etemas liiduvabariigis oli oma nö tuuningu töökoda, ehk min.nõukogu autobaas, mis tegi öösiti tööd. Miks just öösiti?? Sest igal olulisel autol oli kaasas kaks numbrimärki ja peale avariid pidi sohver, olenemata oma seisukorrast, eemaldama autolt seisuslikud numbrimärgid ja asendama need rahvapärastega. N Liidus ju suuri õnnetusi avalikult ei juhtunud. Seega hommikuks olid erinevate autode polstrid ja kered põhjalikult sassi aetud. Nõnda ongi sattunud 3102 polstreid 2410 sisse ja vahel ka vastupidi. Mõni eritellimuse Volga on peale üleskloppimist tehtud taksoks ja mõne takso keresse on paigaldatud kogu luksus. Levinuimaks trikiks oli 3102 ilukilpide toppimine 2410 alla. Taga peatoed on samuti miski teise Volga jääk, tehases neid sinna ei paigaldatud.
Olen mudilasena nautinud ka kärtsrohelist universaalkerega 2402-te, milles oli samuti kogu luksus, olenemata rõvedast värvitoonist ja kerekujust.

Paljud mustad Volgad on rahva käes muutunud võimuihaledes iseenesest Min.Nõukogu autodeks. Kõik mustad Volgad pole olnud valitsuse autod. Vahet kolhoosi esimehe ja valituse \"originaal\" auto vahel on võimalik teha antenni järgi. Valitsusel oli poolikut pinksipalli meenutava alusega antenn keset katust. Kolhooside raadiosaatjate antenne ei saanud sinna paigaldada. Pealegi kõik valitsuse autod ei olnud mustad. Kultuuriminister Lepo Sumera sõitis veel Eesti Vabariigi algusaegadelgi valge 3102-ga, millel minu mälu järgi oli miski beezikas polster.

Kokkuvõttes: ENSV meistrite loomingut Volgade tuunimisel võib pidada ajalooliselt huvitavaks faktiks ja seega võiks vanatehnikat sellest ideest lähtuvalt ka restaureerida.

Tõnu Piibur
5116265
Vasta

Sõnumeid selles teemas
GAZ 2410 ja 3102 armatuur - Autor: Martin_R - 01-11-2004, 17:01 PM

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne