Ajan jälgi - ootan abi.

Olen ka ühte otsa pidi Saaremaalt pärit (Kulli mõisa kupja lapselapselaps) ja tean pajatada, et minu üks kaugeid sugulasi importis kusagilt Saaremaalt 60-ndate alguses samasuguse Zündappi punnvõrri mandrile, täpsemalt Harjumaale Arukülla . Aretas sinna külge IZ-i külgkorvi ja väänas esimeses kurvis raami kõveraks. Kui mina 90-ndate alguses jaole sain olid selle riistapuu rattad koos Dunlopi rehvidega pandud juba plekist aiakäru alla ja muud jäänused jäädavalt kadunud. Enne sajandivahetust vargasid külapoisid ka selle käru minema.
Sarnast Zündappi kasutati sõjas põhiliselt kulleri- ja postivedudeks. Omal ajal oli neid palju aga kehva kvaliteedi tõttu on neid vähe säilinud. Ja ega neid nüüdki suurt ei hinnata, Tagadil sai ühte sellist aastaid vaadatud ja keegi ei ostnud.

Zündapp KS 750 on pildil siiski armee versioon, tsiviilvariant on liigselt haruldane ja neist mina Maarjamaal polegi kuulnud. Õhufiltri järgi võiks arvata, et tegemist ei ole kõrbevariandiga, vaid meie laiuskraadil sõdimiseks mõeldud \"elevandiga\", korvil on säilinud ka kastide raamid. Tol ajal olid enamus suuremaid mootorrattaid (BMW, Zündapp, HD) vastavate ametkondade käsutuses. Seega tänases vabas Eestis ei ole ilmselt sobiv kiidelda faktiga \"Minu vanaisal oli Zündapp ameti ratas\". No võtame vastu vabanduse, et ta töötas külanõukogus näiteks kütja või kinomehaanikuna.

Kolmandal pildil tundub olevat siiski IZ 350.

Tõnu Piibur
5116265
Vasta

Sõnumeid selles teemas
Ajan jälgi - ootan abi. - Autor: unu - 20-12-2004, 23:22 PM

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne