08-04-2005, 23:07 PM
Hõljuk Kirjutas:Kõvemad tegijad teadsid seda kindlasti juba ammu,aga mina avastasin enda jaoks alles täna.Tegu siis 1993 a välja antud raamatuga,milles üle 120 erineva auto,sisaldab ka selliseid haruldusi nagu Ford Capri,Morris Marina,Austin Allegro jne,samas on täitsa olemas ka igapäevased Sierrad ja Omegad.Iga auto kohta on antud põhjalik ülevaade,alustades sellest,kuidas mark omale nime sai,lõpetades loeteluga,milliseid nõukogude masinate juppe saab antud auto remontimisel kasutada (näide:Fiat Uno 1.3 diiselmootoril võib kasutada M408 1. remondi kolvirõngaid).Raamatu lõpous veel hulgaliselt tabeleid,näiteks kolvirõngaste mõõtmed,küünalde vahetatavus jms.Veel leiab põhjaliku rikkeotsingu/kõrvaldamise tabeli,nimekirja asjadest,mida kontrollida pruugitud autot ostes ning palju-palju muudki.Mis kõige parem-sain selle raamatu,kusjuures väga heas seisukorras,antikvariaadist 40 raha eest.Igatahes mina olen rahulMina selle raamatu väärtust küll kuskilt otsast ei näe.Ja seda juba selle ilmumise aastal ei näinud seda.On jah ta mul endalgi riiulis olemas.Miks mul selline arvamus asjast siis ja seda enam nüüd?Jamaks läheb asi just selle koha pealt kus soovitatakse mingeid vene päritolu asendus detaile,osi.Asi pole ju üldse päritolumaas.Juba kuskil 93kindlast aga 94 aastal oli pea igas suuremas kohas lääne autodele tellida ka varuosasid(tean seda omast müüja tegevusest)Iga asendus on tegelikult mingi ja vahel ka mitte väike lõivumaksmine kvaliteedile ja mõnikord viib asi selleni,et tõsine huviline kes kunagi sellise auto endale soetab, on tõsiste probleemide ees,mõni asi võib aga olla pöördumatult rikutud.Asi ongi tegelikult raamatu suunitluses,vähemasti remondi nõuannete osas.
Mõned soovitused aga on suisa kahtlase väärtusega.Vähemasti minu arvates.Näit:sama läbimõõduga samade kolbide ja rõngaste kasutamine mootoritel millest üks on vesi,teine aga õhkjahutusega.Kardan ja arvan,et põhjendatult,et sellest head nahka ei tule.Mootorite soojusreziim selleks liialt erinev.Taga on sellel raamatul ka lisad,kus jagatud lahkesti andmeid vene mootorite kolbide rõngaste ja saalede kohta.OK 51/52/53 ja Zis-120,edasi 130 jne modifikatsioonide jupid pole tõesti veel täna mingi haruldus.Samas aga näiteks GAZ-21 püstklappidega mootori (kasutati ka esimestel UAZ-del)jupid mida soovitatakse(samas öeldakse,et neid pea võimatu leida) asendamisel kasutada on aga minu vaatevinklist suisa kuritegu.Mõni kas või Meie foorumist otsib ja vajab neid,samas kasutatakse neid mingiks kahtlase väärtusega remondiks,asenduseks.
Lugupidamisega,Flanagan