14-06-2005, 13:15 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 14-06-2005, 13:16 PM ja muutjaks oli valdo.)
kass Kirjutas:Küsimus: kuidas oskate väljalaske aastat nii ilusasti täpselt öelda?
Torpedo tagarummuga isenditel on aastaarv rummul ja igal tükil peal. Muudel rummudel on tihti aastaarv kas koonuse peal, laagriseparaatori peal (Star) või siis ketiratta peal.
Rootsi masstoodang-rataste kohta olen aastaarvu taastanud raaminumbri järgi Rootsi vanajalgrattaklubi ligikaudse andmebaasi põhjal.
Muudel asjadel on see juhuse- ja õnnemäng. King Alfredil tuli leistangi toru seest välja sedel esimese omaniku andmete ja aastaarvuga. Osade rataste \"lugu\" on täpselt teada, st perekonnas säilitatud, sh soetamise aasta. Osa olengi hinnanud ligikaudselt. Eesti masstoodangu-rataste (Are, ETK, Kr. Saar) korral tean ma ka ligikaudu, millise raaminumbriga asjad mis aastasse võivad kuuluda. Laanbergi 1940. aasta on taastatud (90% tõenäosusega) Linnaarhiivi materjalide põhjal.
Ma olen seda temaatikat ju sihikindlalt ja süstemaatiliselt üle 10 aasta uurinud.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme septembris avatud L,P 11-18