14-06-2005, 13:26 PM
kass Kirjutas:Sellise mustriga Ketirattaid olen kohanud kahte, mõlemad pika sammuga ketile,s.t 5/8\".
Olid ülilevinud ka tavalise 1/2\" keti jaoks. Umbes 46-48 hambaga. Kristjan Saar kasutas neid vahepeal. Tean ühte isendit; 1986 oli alles ja kasutuses, edasise saatuse kohta teave puudub (peaksin otsima minema

kass Kirjutas:Üks neist on poogitud mu Opeli naisterattale külge koos Omega pedaalidega (milledel venekeelsed lühendid LEV ja PRAV). Segane värk!
Omega Lev ja Prav viitavad Riia päritolu asjadele 1950ndatest (RVR tehas oli Omega järglane ja Riia tükkidel olid tollal peal kirjad \"Omega\"). On selliseid mulle kätte sattunud nii Riia rataste küljes originaalina (1957. aasta naiste-Riia mul peaaegu tehase uues välimuses + D5 alus-jalgratas + suur hulk ird-mudru) kui ka ird-pedaalidena. Arvatavasti liikus neid ka jaemüügis, et äraväsinud pedaalidega vanal jalgrattal saaks pedaalid vahetatud. Mida arvatavasti Sinu isendi korral 1950ndatel ka tehti.
Ehk siis sellliste pedaalisega 1920-30ndate aastate isendeid on viimase 25 aasta jooksul mass-nähtud. Minulgi miski 4-5 ratast peaks sellistega olema.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18