Vold. Laanbergi tehase kolmerattaline kaubaveojalgratas (1940.a. algus)

eberhard Kirjutas:Kas Sul on ülevaadet, millised rattaosad on väljamaa-ja poekaup millised osad Laanbergi tehases valmistatud?

Tean asja oma hinnangu põhjal - loodan, et ma ei eksi.

Sisse toodi (kas välismaalt või Kr Saare/ ETK tööstusest):

- veljed ja kodarad - 26\" - Sachsi 98 ccm väikemootorratta omad;
- sadul, ketiratas, pedaalid
- tagarattarumm ja muud laagrid
- raamitorud ja -muhvid
- porilauatoorikud

Lehtvedrud vast pandi tavalise käsikäru omad koos kinnituste/kiigedega. Ma ei usu, et kohapeal neid tehti, aga mine tea.

Kohapeal vast joodeti torudest/muhvidest kokku erikujuline raam. Kõikide \"ristide\" jaoks erikujulisi muhve ei leidunud, seal kasutati tavalist keevitust. Kohapeal vast tehti ka \"jõnksuga\" esitelg - nelikantterase otsas treiti ümaraks, otstesse keerati keermed, keskosa sepistati U-kujuliseks ja keskele keevitati kahvlitoru. Usun, et ka esirummud tehti kohapeal paksuseinalisest torust keevitamise teel. Esiratastes on igatahes tavalised keskjooksu laagrid (Saksa, ETK või Kr Saare päritolu).

Kindlasti tehti kohapeal ka puust kast ja selle torupiire koos sepisklambritega. Ning painutati käsipuu koos selle nikeldamisega. Pluss esipoilaudade latt-terasest kinnituskronsteinid. Ning ülejäänud detailide monteerimine + nikeldamine + värvimine.

See kõik on minu arvamus ehk siis hinnang - muidugi võin mõne detaili osas eksida.

Valdo

Eesti Jalgrattamuuseumi  looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9,  oleme septembris avatud L,P 11-18
Vasta

Sõnumeid selles teemas

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne