Vahepala pizzaahju näol
#18

Täna siis sai tuli alla tehtud. Esimese paari tunniga temp väga ei tõusnud ja ahi pissis nagu värisev kutsikas nurgas. Loigud olid all igal pool. Eks seda vett segu sisse läks oma 15 liitrit ja kuskilt ta ju välja pidi tulema Big Grin    Peale kaht tundi kütmist hakkas ahi vaikselt kuumaks minema. 200 peal oli juba päris hea tunne, et vist ikka töötab, kuigi minna oli oi kui palju veel. Ise vaikselt lootsin, et ehk saab kuidagi 350 kraadi sisse, siis võiks juba ahjust rääkida. 300 juures oli ahju sisu täiesti süsimust tahmast ja ma vaatasin, et see kuradi projekt läks küll vett vedama. Peale seda hakkasin hagu alla andma ja temp hakkas vaikselt üles minema. 350 juures oli juba tunne oi kui hea, samas oli ahi seest endiselt must ja ma hakkasin tõsiselt mõtlema mingi süsteemi peale kuidas pizzat saaks nii teha seal, et pizza põhi ära ei määrduks.

Vahepalana toon väikse näite nendest orig Itaalia pizza ahjudest. Need ahjud on tehtud kuplina, ning kuumus jookseb mööda lage ringi, korsten on kas all pool võlvi või pole seda üldse. Seal nimelt saab ahi valmis, kui tahm ise pindadel ära põleb ning tellised muutuvad kuuma käes uuesti puhtaks. Ma ei oska täpseid kraade siinkohal välja tuua, kuid need peavad olema üsna kõrged, et tahma seintelt maha loputada. Ja seda tahma ikka tekib alguses, seda eriti siis kui seinad on külmad ja puude niiskus suur. Igaks juhuks enne kui keegi hakkab loengut pidama puude niiskuse kohta, siis alguses on ka kõige kuivem puu märg Smile

Enivei, 350 juures läks asi juba huvitavaks. Ma panin tähele, et kui siibriga mängida (ma tegin korstna vahele ka siibri millega väljuvaid gaase kontrollida) ja teatud sagedusega uut puitu alla loopida, hakkas temp jälle tõusma (350 oli üsna selline surnud seis vahepeal) Kusagil seal 400 juures käis üks pauh ja kivid muutusid söestunud ollusest järsku heledaks uuesti. Kõrgeim temp mida kraadusnik näitas oli 430 kraadi. Suure tõenäosusega oli ahju sisemina temp veelgi kõrgem, kuna kraadusnik asus metallist ukse küljes, üsna külmas alas tegelikult. IR näidukiga sain šamoti tembiks 400 kraadi siia sinna. 


Kokkuvõttes peaks asjast vist asja saama. Stabiilne temp millega küpsetada, jäi sinna 350 ja 400 vahele, mis peaks üsna ok olema. Kõrgemat stabiilset tempi selle ahjuga kätte ei saa ilma soojustamata ja ilma korstna ümberehituseta ning sisemassi lisamiseta. Kuigi, ahju metallist seinad evisid õue stabiilselt 100-140 kraadi. Pealmine nn katus aga 400 Big Grin  Seda oli ka arvata, kuna seal ei ole tellise voodrit ning kuumad gaasid käivad otse vastu metalli. Pealt poolt ei saa soojustada, sest metall hakkab liialt väänduma ja lõhub ahju üldse laiali. Aga see kõik on köki möki.



Siin on näha kuidas kivid on puhtaks läinud tahmast, enne oli terve ahi seest süsimust

   
   
   


Ka šamotist plaat on kenasti puhtaks läinud ning seal annab täitsa hea pizza kokku keerata kui oskad Smile

   



Ja siin on näha jälg ukse pealt, kuidas kuumus ringleb ahjus. Ses suhtes panin täppi vähemalt oma konstruiga.

   

Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Vasta


Sõnumeid selles teemas
Vahepala pizzaahju näol - Autor: viplala - 31-07-2018, 00:16 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: Alts - 31-07-2018, 00:37 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: Janka - 31-07-2018, 00:41 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: diesel - 31-07-2018, 11:17 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: viplala - 31-07-2018, 12:07 PM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: viplala - 31-07-2018, 16:27 PM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: Walter - 31-07-2018, 18:28 PM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: hulgus - 01-08-2018, 09:00 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: olevtoom - 01-08-2018, 09:45 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: diesel - 01-08-2018, 09:59 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: honkomees - 01-08-2018, 15:46 PM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: diesel - 01-08-2018, 21:00 PM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: Marko - 01-08-2018, 21:23 PM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: viplala - 02-08-2018, 00:37 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: Marko - 02-08-2018, 01:31 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: viplala - 02-08-2018, 01:47 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: Marko - 02-08-2018, 02:05 AM
RE: Vahepala pizzaahju näol - Autor: viplala - 03-08-2018, 01:12 AM



Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne