(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: "2101 tagapiduritel asendati ketas trumliga - jälle edasiarendus, mitte mehaaniline koopia"
Kas taandarengut saab siiski pidada edasiarenduseks?
Kui koopia on kehvem kui originaal, mis niigi polnud suurem asi, siis mis on sellise auto väärtus ajaloo seisukohalt? Väärtus on progressil, edasiarendusel, mitte tagasiarendusel.
Originaal (Fiat-124) oli 1966. aastal suurepärane asi. Ega muidu poleks ta 1966. aastal aasta autoks maailmas valitud. Ja ka alanukkvõlli asendamine ülanukkvõlliga on edasiarendus. Jah, tagapidureid ketta asemel trumlile võib teatud tingimusis pidada tagasiarenduseks. Aga... kõik oleneb, kust vaatevinklist vaadata. Kõvakattega ehk asfaltteedel on ilmselgelt ketas parem. Kujutage ette aga poriseid ja tolmuseid kruusateid, mis tollal N.Liidus olid enamuses. Kui esisillal ei jõua see sodi veel ketaspiduritele paha teha, siis tagasillas on olukord hoopis teine. Seega oli trummelpidur taga 1969 ainuõige otsus, kui 124 põhjal 01 tegema hakati.
Ja vaatame sama fakti kaasaja Eesti valguseski - veel praegu on valdav enamik Eesti veidi väiksemaid teid kruusateed ning palju kruusa sõitjad on senini ketas-tagapiduritega püsti hädas...
(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: Samuti tundub et mõned unustavad sootuks ära et ka esimese vabariigi ajal oli Eestis autosid, koguni ligi 10 000 tükki vabariigi lõpuaastateks. Ei olnud venelased need kes meile "kultuuri" hakkasid tooma.
Pakud ligi kahekordselt üle. Teise maailmasõja puhkemise ajaks 1939 sügiseks oli Eestis veidi alla 6000 auto. Vabariigi lõpuaja, 1940.a. suve autosid on raske kokku lugeda, sest siis oli siia toodud juba N.Liidu "piiratud väekontingent". Ilma selleta ehk napilt üle 6000, koos sellega... hinnaguliselt 7000.
Ärgem unustagem, et iga noor riik vajab algul arenemiseks aega ja jõudu. nagu ka 1918 loodud Eesti Vabariik. Esimene kümnend kulus jalgade alla saamiseks, takkapihta ülemaailmne majanduskriis, mis Eestisse jõudis 1930-31. Massiline autostumine algas siin seetõttu alles ca 1936-38 ja jõudis kesta vaid paar aastat, kuni sõjani. 1935 oli siin nt poole vähem autosid, hinnaguliselt 3000 ümber.
Maal, näiteks, oli ringisõitev auto kuni sõjani üsna haruldus. Minu vanemad näiteks (kes on veetnud oma lapsepõlve ja algkooliajad sõja eel) mäletavad, et küla vahel joosti veel 1939-40 igale autole järgi, neid sattus sinna lihtsalt erakordselt harva. Linnades oli muidugi lugu veidi teine, aga ka seal polnud autosid palju. Peamine liiklus käis igal pool ikka endiselt hobuveokitega, käsikärudega, jalgrataste ja mootorratastega. Lihtsalt autostumise aeg polnud veel kätte jõudnud. Näide - Eesti riigi 1930ndate lõpu ühe riikliku suurprojekti - Kehra paberivabriku - ehitusel 1936-38 oli abiks olnud nt ainult kolm veoautot (tehast ehitanud meeste mälestuste kohaselt).
Isegi selline praeguseks odav liiklusvahend nagu jalgratas sai igale tööinimesele kättesaadavaks 1930ndate teisel poolel - varem maksis ta 2-3 kuupalka, siis juba napilt üks kuni poolteist. Mina, kes ma olen vanu jalgrattaid kogunud viimased 25 aastat, võin öelda, et igast mulle kättesattunud "eestiaegsest rattast" julge pool on valmistatud peale 1938.a.
Kui Eesti oleks jäänud iseseisvaks, oleks mass-autostumine kahtlemata saabunud 1940-60ndatel ja Lääne masinate baasil. Aga... nagu ma ütlesin, ei andnud Jumal meie kodumaale sellist arengut, vaid viis meid nõukogude anneksiooni alla. Seepärast on paratamatu, et mass-autostumine, kus autod rahvamajanduses ja igapäevaelus juba ka olulist rolli mängisid, jäi nõukogude aega. Mis tähendab omakorda seda, et reaalsed klassikud, mida mäletatakse oma lapse- või noorepõlvest, pärinevad sellest ajast. Eestiaegsed üksikud autoharuldused ei jõudnud siin mass-klassikute rolli.
(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: Ka esimese vabariigi ajal Eestis ringi liikunud masinate viimasel ajal sisse toodud liigikaaslased omavad Eestis ajaloolist tähendust. Mis sest et nad on oma elu veetnud kusagil mujal.
Kindlasti omavad. Aga peame arvestama, et sõjaaegsed rekvireerimised, purustused, sõjajärgsed riigistamised jms jätsid sõjaeelsest 6000 autost alles vaid väikese pisku. Seevastu nt sõja ajast jäi siia palju sõjaväega seotud autosid (Saksa trofeed, lendliisi Studed ja villised) ning N-Liidus jätkus industrialiseerimine mh. koos autode masstootmisega. Mis tähendab seda, et me võime mõne käe näppudel üles lugeda autod, mis on liikunud Eestis enne 1939.a. pöördelisi sündmusi ja on alles ka tänini.
Loomulikult võiks ajaloolise mälu taastamise nimel tuua siin enne 1939 olnud autode liigikaaslasi sisse mujalt Euroopast, aga seda ei ole millegipärast eriti tehtud, vaid mass-imporditud on sageli 1940-70ndate aastate uhkeid ameeriklasi, mille ajalool pole Eestiga aga kuigi palju sidet. Tõsi küll, on ka üksikuid erandeid, kuid siiski üksikuid.
Ja mis üldse puudutab sõjaeelseid Euroopa autosid, siis ega mujal Euroopas, väljaspool Eestit pole säilivuse olukord parem. Rekvireerimine ja sõjapurustused toimisid kõikjal (v.a. ehk vast Rootsi ja Ðveits) ja seepärast on Saksamaal üks tüüpiline klassik pärit reeglina sõjajärgsest ajast.
(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: Nüüd võiks korraks igaüks oma kadeduse alla suruda ja ausalt tunnistada kui paljud ei tegeleksid võimaluse korral vene tehnika asemel hoopis 30-40ndate masinatega
Hetkel tundub et klassikaks peab igaüks seda mida tema rahakott võimaldab klassikaks nimetada. Päris nii see aga ikkagi olla ei tohiks.
Mina näiteks, kuid mitte päriselt. Kuna sõja eel oli põhiliseks massidele kättesaadavaks liiklusvahendiks auto asemel siiski jalgratas, siis olengi spetsialiseerunud jalgrataste ja eriti just enne sõda Eestis kasutatud (ja eriti veel Eestis ehitatud) jalgrataste temaatikale. Maikuisel Türi näitusel suutsin ma nt oma erakogust välja panna 19 Eesti enda tehastes ja töökodades ehitatud komplektset jalgratast. Neist üle poole olen jõudnud ka ärea restaureerida. Ka need on klassika, Eesti tehnikaajaloo vaates samasugune kõige klassikalikum klassika nagu autode osas on Eesti tingimusis klassika 1940-80ndate nõukogude toodang.
Ühe niisuguse 1939.a. jalgratta-klassikuga muide sõitsin Suursõidu viimase, Pärnu paraadi ka läbi, 1939. aasta kummidki all

Needsamad kummid, millega sama jalgratas on vuranud okupeerimata Eesti Vabariigi teid enne sõda
(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: Siis autodest mida ei saa mitte mingil juhul ajalooliselt pidada originaaliks või väärtuslikuks klassikuks - ZIS 110 (Packard 180ne hale koopia, sellel põhjusel on ka üks kodanik Eestis ostnud endale siiski originaali ehk Packard 180ne)
ZIS-110 roll Eesti autokultuuris on küll üsna pisikene, võrreldes nt GAZ-AA, 51, Mosse 400-420 vms. Neid autosid olid siin vaid mõned, riigi ja partei tippjuhtkonna jaoks, võrrelduna tuhandete eelmainitutega, mis rahvamajanduses ja igapäevaelus olulist rolli mängisid.
(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: ZAZ 966 - NSU Prinz 4 tuli välja 3a varem
Ei ole täpne koopia - kopeeritud on kere üldkuju ja välimust. Tehnikapool on siiski Muhu edasiarendus.
(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: ZAZ 965 - Fiat 600 tuli välja 5a varem
Ei ole ka täpne koopia - tagaosa ja mootor on teine ning minu hinnangul võimsamad ja paremad 600 omadest. Siin on tegu kindlasti edasiarendusega.
(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: Kuid võibolla ongi vene autoajalugu koopiate ning mahaviksimise lugu. Sel juhul ei leia mina sealt küll kuigi palju hindamis- või austusväärset.
Nagu ma ennist mainisin, oli N.Liit ülejäänust maailmast veidi teistsugune riik, kus autoriõigusi, litsentsitasusid jms eriti ei arvestatud. Mis võimaldas terveid õnnestunud sõlmi ja lahendusi probleemideta üle võtta, samas vananenud ja mitte nii õnnestunud sõlmi asendada. Ikka eesmärgil, et tulemus oleks võimalikult parim. Kahjuks mängis sellele ideele tugevalt vastu plaanimajandus ja konkurentsi puudumine, mis ei ole vägagi tihti konstruktorite häid ideid võimaldanud realiseerida. Aga niisuguse vastuolulisena ja praeguse noore põlvkonna jaoks veidi arusaamatuna tulekski nõukogude autotööstust võtta. Ja tegelikult võtta ka kogu nõukogude ajastut, mida me ei saa oma ajaloost välja pühkida, vaid peame oma mälus objektiivsena säilitama.
(29-06-2010, 18:12 PM)ookuitore Kirjutas: Kahtlemata ei tunne ma ka vene autoajalugu nii põhjalikult et suudaksin seal selle kõige "venema" auto leida.
Kui Sa tahad teada vanimat Vene "oma" autot, mis on olnud maailmatasemel, siis siin pole vaja pikalt mõelda. Eks ikka Riia Vagunitehases ehitet Russo-Balt 1900ndate aastate algusest, mis on muide prestiiþika Monte Carlo ralli võitnud.
Seda nüüd muidugi küll, et ka lätlased peavad Russo-Balti omaks. Kuna tollal Läti riiki olemas polnud (nagu ka Eesti riiki), siis on õigus vast ehk mõlemal. Kurioosum on aga see, et sõja jõudes Riia lähistele 1915.a. evakueeriti see tehas Sise-Venemaale, kuid bolðevike riigipöörde järel ei suudetud enam muud, kui valmistehtud osadest mõni uus Russo-Balt kokku panna. Seda kuni 1920ndate lõpu Stalini industrialiseerimiseni, kui hakati jõuliselt nõukogude autotööstust arendama.